Färsk skinka blir en jättegod söndagsstek. Här kokar vi den i svartavinbärssaft och får ett härligt kokspad att laga sås av.
Svartvinbärsskinka
Ingredienser
8 portioner
1 kg färsk skinka
3 dl koncentrerad svartvinbärssaft
3 dl vatten
2 vitlöksklyftor, hackade
1 bit färsk ingefära, riven
1 bit hel kanel
2 tsk salt
några kvistar persilja
Sås:
6 dl kokspad
1 ½ msk potatismjöl
1 dl vatten
salt och malen vitpeppar
Till servering:
potatis
brysselkål
sockerärter
Gör så här
Koka upp saft och vatten. Tillsätt vitlök, kryddor, salt och persilja. Lägg i skinkan. Koka upp, sänk värmen och sjud under lock ca 30 minuter. Vänd skinkan en gång. Sätt i en köttermometer och sjud till innertemperatur 65°.
Ta grytan från värmen och låt skinkan ligga kvar i spadet 20 minuter, om den skall ätas varm. Låt annars skinkan svalna i kokspadet.
Sås:
Sila spadet och häll i en kastrull. Blanda samman mjöl och kallt vatten och red såsen med blandningen. Koka upp såsen och krydda med salt och peppar.
Servera köttet med såsen, potatis, brysselkål och sockerärter.