Tacos med köttfärs och klassiska tillbehör

Tacos är synonymt med klassiskt fredagsmys, framför allt i svenska svenska familjer. Här hittar du recept på tacos med köttfärs och klassiska tillbehör. Du får också tips på vad du kan göra med taco-resterna. 

Ingredienser

4 portioner

600 g nötfärs
2 msk neutral olja
1 gul lök, finhackad
4–5 tsk tacokrydda
1 dl köttbuljong
½ dl tomatpuré

Tillbehör:
mjuka tortillabröd eller tacoskal
strimlad isbergssallad
färska tomater eller röd paprika
strimlad slanggurka
gräddfil
tacosås
riven ost
guacamole

Gör så här

Blanda samman alla ingredienser till tacokryddan och rör ihop guacamolen. Hacka och strimla grönsakerna. Riv osten.

Fräs köttfärsen i en stekpanna och lägg över den i en gryta. Skala och finhacka löken. Fräs den och lägg den över i grytan.

Rör ner tacokrydda, köttbuljong och tomatpuré. Koka upp, sänk värmen och sjud ca 15 minuter under lock. Lägg upp alla tillbehör i skålar.

Servera köttfärsen med bröd, grönsaker, ost, tacosås och guacamole.

Blev det rester av middagen? Här får du tips på hur du kan använda överbliven tacofärs.
» Tacopaj
» Färsfylld giffel
» Köttfärsfylld bakpotatis
» Pannkakssnurror

Varför ska man välja svenskt nötkött?

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden? Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött här

FLER RECEPT

Rulla till toppen