Tapas med chilikryddad grisbog och svarta bönor

Den tapa som receptet avser kan du se längst till vänster på bilden. 

Ingredienser

8-12 bufféportioner

600 g benfri grisbog
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 msk rapsolja
2 msk tomatpuré
2 msk chilipulver
salt
2 dl rött vin
3 dl köttbuljong
2 dl svarta bönor, kokta
salt och malen svartpeppar

Avokadoyoghurt:
2 avokador
2 msk matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta, riven
saft av 1 lime
grön tabasco
salt

2 vetetortilla, finstrimlad
2 dl olja till fritering
salt

Gör så här

Skär köttet i 6 lika stora bitar. Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt tomatpuré och chilipulver. Lägg köttet på löken. Salta, häll på vin och buljong. Sjud under lock tills köttet är mört, cirka 2 timmar. Späd eventuellt med lite vatten under tillagningen.

Lyft upp köttet och plocka det i mindre bitar. Värm lökröran igen och krydda med salt och peppar. Vänd ned bönor och kött och låt allt bli genomvarmt.

Avokadoyoghurt:
Dela avokadorna, gröp ut innanmätet och mosa. Rör ner yoghurt. Tillsätt vitlök och limesaft. Krydda med tabasco och salt.

Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull. Lägg försiktigt ned tortillan i oljan och fritera gyllenbrun. Låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt.

Alternativ: servera med mjuk tortilla

Receptet är framtaget i samarbete med Malin Söderström