Timjankryddad lammentrecôte med sparrispotatispuré, och ljummen sallad med pikant mergues

Vill du prova ett riktigt spännande recept på lammentrecote, så är det här något för dig. Köttet serveras med en ljummen sallad, som också innehåller kryddig lammkorv. 

Ingredienser

4 portioner

600 g lammentrecôte
salt
1 msk torkad timjan
2 msk smör
½ vitlök King Solo

Sparrispotatispuré:
800 g sparrispotatis, skalad
2 dl mjölk, varm
1 msk smör
salt och vitpeppar

Ljummen sallad:
100 g vitt bröd, i 2 x 2 cm tärningar
100 g mergueskorv, i bitar
1 msk olivolja
8 körsbärstomater, delade
½ citron, saften
100 g salladslök, skivad
1 huvud romansallat, i bitar
50 g babyspenat
salt och malen svartpeppar
färsk timjan, repad
gräslök, grovskuren

Gör så här

Värm ugnen till 125º. Klappa in köttet med salt och timjan och bryn i smör. Lägg över köttet i en smord ugnssäker form. Stek köttet färdigt i ugnen till innertemperatur 62º, ca 45 minuter.  Gnugga in köttet med vitlök och låt det vila i smörpapper 15 minuter. 

Sparrispotatispuré:
Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Mosa med potatisstöt och tillsätt mjölk till lagom konsistens. Rör ner smör, salt och peppar.

Ljummen sallad:
Stek brödet gyllenbrunt i olja. Fräs korven i olja och lägg över i en kastrull. Tillsätt tomaterna och citronsaften, och sjud tills vätskan kokat in. Vänd ner lök, sallad och spenat. Krydda med salt och peppar. Toppa med timjan och gräslök.

Servering:
Skär köttet i 1 cm tjocka skivor. Fördela salladen på tallrikar. Toppa med köttet och servera genast. 

Receptet är komponerat av Anders Wilhelmsson, Sveriges Köttkock 2005