Det här är en helt underbar japansk rätt som du kan bjuda på när du vill ha minsta möjliga besvär i köket och mesta möjliga beröm från dina gäster.
Tonkatsu
Ingredienser
4 portioner
4 fläskkotletter, benfria ca 2 cm tjocka, á 125 g
salt och malen vitpeppar
2 ägg
1 msk rapsolja
1 dl majsstärkelse
2 dl pankosmulor
ca 2 ½ dl neutral rapsolja
Till servering:
ris
salsa med asiatisk smak
Gör så här
Banka ut kotletterna 7 mm tunna. Skär 6 stycken ½ cm långa snitt i kanterna riktat mot mitten av köttbiten så att de håller formen vid stekning. Klappa bitarna torra med hushållspapper. Krydda med salt och peppar.
Vispa samman ägg och olja i en djup tallrik. Förbered ett fat med majsstärkelse och ett med pankosmulor.
Vänd köttbitarna i majsstärkelse och skaka av överflödet. Doppa i äggblandningen och skaka av överflöd. Vänd köttet i pankosmulor. Pressa in pankosmulorna lätt med fingrarna. Låt torka på galler ca 5 minuter.
Hetta upp olja i en stor panna. Stek kotletterna ca 2 ½ minut på vardera sidan. Pressa ner dem i pannan med stekspade så att de får jämn färg. Lägg på dubbelt hushållspapper och håll varmt i ugn 100° medan andra omgången steks.
Tips:
Panko är ett japanskt ströbröd som du kan hitta i specialbutik eller på den asiatiska hyllan i välsorterad livsmedelsbutik. Hittar du inte pankosmulor går det bra att använda torkat, vitt bröd, som stöts i mortel.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Fläskkarré i massaman curry med vildris
Örtmarinerade kotletter med grönsakspytt
Karré med vinbärssås
Fläskkotletter med ugnsbakad purjolök, apelsindressing och hasselnötter
Sötpotatischips med baconcrunch och kräm på gräddädelost
Nattbakat ytterlår i ugn med buljongkokta grönsaker och pepparrotscreme