Traditionell griljering av julskinka, senapsgriljering

Det här är det mest klassiska eller traditionella sättet att griljera julskinka. Det här receptet ger en vacker, jämn och gyllene griljering med tydlig smak av senap. Förr blandade man även socker i griljeringen, men det behövs inte. 

Ingredienser

¾ dl senap
1 äggula
1 dl ströbröd
2 msk skinkspad eller smält smör

Gör så här

Värm ugnen till 250°. Skär loss svålen från skinkan och jämna till den vita fettranden. Vill du veta hur tjock fettranden är, tryck in en tandpetare. Där det tar stopp börjar köttet. 

Klappa skinkan torr med en kökshandduk.

Blanda samman senap och äggula till en jämn smet. Bre ut den över skinkan till ett jämntjockt lager. Sikta över ströbrödet och se till att det fastnar även på sidorna. Klappa fast ströbrödet försiktigt. Stänk över lite av skinkspadet eller lite smält smör.

Ställ in skinkan i ugnen och griljera till vacker, guldbrun färg. Det tar ca 15 minuter.

Tips:
Det är också klassiskt att senapsgriljera kokta grisfötter.