Ugnsbakad julskinka

Så här tillagar du ugnsbakad julskinka. Du får också förslag på hur du kan griljera eller glasera skinkan. Vill du tillaga den i folie i ugn, se kokt julskinka

Ingredienser

1 rimmad skinka, 3−5 kg

Du behöver också:
köttermometer

Gör så här

Värm ugnen till 125°. Ta av plastpåsen från julskinkan men låt nätet sitta kvar. Spola av skinkan hastigt i kallt vatten.

Lägg skinkan i en ugnssäker form eller långpanna med svålen upp. Stick in köttermometern så att spetsen kommer mitt i skinkans tjockaste del.

Ställ in skinkan i ugnen på nedersta falsen och baka den i ugnen. Det tar ca 1 ¼ timme−2 timmar per kg/skinka. Julskinkan är klar när termometern visar 70°, då är skinkan riktigt saftig. Vid 72° grader är den perfekt, vid 75° är den väl tillagad .

Ta bort termometern. Klipp bort nätet när skinkan svalnat något. Dra bort svålen och jämna till fettkanten snyggt. Sila och spara skyn till doppspad eller i soppa. Späd med vatten om den är stark.

Kyl skinkan och förvara den i kylskåp. Om du vill griljera skinkan behöver du inte kyla den först.

»Traditionell griljering av julskinka, senapsgriljering
»Annorlunda griljeringar till julskinkan
»Diamantskinka
»Pepparkaksgriljering
»Västerbottensskinka

Senapsgriljering utan ströbröd hittar du här:
»Griljering utan ströbröd

Blev det skinka över? Det här kan du göra av resterna.
»Matsäcksbullar med skinkfyllning
»Pizza med skinka
»Julens skinkmacka med oströra