Ugnsbakad vitlöksspäckad kotlettrad med örter och nejlika

Ingredienser

8 portioner

1 kg hel kotlettrad med fettkappa, benfri
8 vitlöksklyftor, skalade
1 msk torkad timjan
1 msk torkad rosmarin
1 msk malen kryddnejlika
2 msk smör
2 msk olivolja
salt och malen vitpeppar
1 kg potatis, tvättad med skal
salt och malen svartpeppar

Till servering:
brysselkål
crème fraiche med fransk senap

Gör så här

Värm ugnen till 175º.

Gör 8 djupa skåror i köttet med en smal kniv. Späcka köttet med vitlöken. Blanda samman kryddor, salt och peppar och gnid in köttet med blandningen. Bryn det i smör och lägg över i en smord ugnssäker form. 

Skär potatisarna i jämna bitar och lägg dem runt om köttet i formen. Ringla över olja och krydda med salt och peppar.

Ställ in formen i nedre delen av ugnen och stek ca 1 timme. Rör om potatisen då och då. Stek köttet till innertemperatur 68º. Låt köttet vila i smörpapper 15 minuter och håll potatisen varm under lock eller smörpapper. 

Servering: 
Skär köttet i ½ cm tjocka skivor och lägg tillbaka dem i formen, ovanpå potatisen. Servera direkt ur formen och bjud brysselkål och crème fraiche kryddad med fransk senap till.