Ugnsstekt fläskfilé med rödvinssås och selleripuré

Fläskfilé är något som nästan alla tycker om, så det är en perfekt finmiddag. Här bjuder vi en lyxig rödvinssås och en välsmakande selleripuré till. Det här receptet kan du använda som grundrecept för ugnsstekt fläskfilé. 

Ingredienser

4 portioner

600 g fläskfilé
salt och malen vitpeppar
smör till stekning

Selleripuré:
150 g rotselleri, i små bitar
1 dl mjölk
½ dl vatten
100 g potatis
½ dl olivolja
salt och malen vitpeppar

Rödvinssås:
2 schalottenlökar, finhackade
1 msk smör
2 msk tomatpuré
2 dl kalvbuljong
2 dl fylligt rödvin
½ tsk torkad timjan
1 msk majsstärkelse + vatten
2 tsk kinesisk soja
salt och malen vitpeppar

Till servering:
röda linser
timjanglaserade knippmorötter

Gör så här

Värm ugnen till 175°. Krydda köttet med salt och peppar. 

Selleripuré:
Koka sellerin i mjölk och vatten tills den är helt mjuk. Sila av kokspadet och spara det. Passera sellerin. Koka potatisen i kokspadet, passera den och blanda samman med sellerin. Vispa in olivolja och krydda purén med salt och peppar. Håll varm till servering. 

Bryn köttet i smör i en stekpanna, lägg köttet i en smord ugnssäker form och ställ in i mitten av ugnen. Stek köttet till innertemperatur 65°, ca 40 minuter. Låt vila i smörpapper 15 minuter.

Rödvinssås:
Fräs löken mjuk i smör. Tillsätt tomatpuré, buljong, hälften av vinet och timjan. Koka ihop till hälften av vätskan återstår. Sila och tillsätt resten av vinet. Red med majsstärkelse utrört i vatten, och koka 1 minut. Krydda med salt och peppar.

Servering:
Skär upp köttet i knubbiga skivor, 3 per person.Lägg upp på varma tallrikar, skeda över rödvinssås och servera med puré, linser och morötter.

Tips
Blev det rester av fläskfilén? Gör en god macka!
»Macka med fläskfilé