Ugnsstekt oxfilé och putsad kotlett med grönsaker, romsås och hummerklo

Surf 'n turf betyder oxfilé och hummer, black & white betyder oxfilé och fläskfilé i samma rätt. Båda har fått inspirera den här superlyxiga middagen och toppar ugnsstekta grönsaker. Rätten serveras med romsås.  

Ingredienser

8 portioner

500 g oxfilé
500 g putsad kotlettrad av gris (ytterfilé)
salt och malen vitpeppar
flingsalt och grovmalen svartpeppar

Ugnsbakade grönsaker:
600 g sparris- eller mandelpotatis, tvättad med skal
3 morötter, i bitar
400 g palsternacka, i bitar
300 g rotselleri, i bitar
2 msk olivolja
1 grön zucchini, i bitar
1 purjolök, i bitar
100 g körsbärstomater, halverade
2 msk sesamfrön, rostade
flingsalt

Örtolja:
1 dl blandade färska örter (persilja, dragon libbsticka, körvel), grovhackade
2 dl olivolja
½ dl pressad citronsaft
salt och malen vitpeppar

Romsås:
100 g löjrom
1 ½ dl creme fraiche
2 msk finstrimlad purjolök
malen vitpeppar

Till dekoration:
8 hummerklor

Gör så här

Värm ugnen till 150º. Krydda oxfilé och kotlett med salt och peppar. Lägg köttet i var sin smord ugnssäker form. 

Stek kotletten till innertemperatur 65º, ca 45 minuter. Ställ in oxfilén efter 10 minuter, så blir köttet färdigt ungefär samtidigt. Stek oxfilén till innertemperatur 55º. Låt köttet vila var för dig i smörpapper 15 minuter.

Grönsaksragu:
Höj ugnstemperaturen till 225º. Lägg potatis, morötter, palsternacka och selleri i en långpanna. Ringla över olivolja. Baka ca 30 minuter tills de är mjuka men har spänst kvar. Tillsätt zucchini och purjo efter halva tiden. Vänd då och då. Tillsätt tomaterna mot slutet och låt dem bli varma. 

Örtolja:
Mixa örter och olja. Tillsätt citron och krydda med salt och peppar. 

Romsås:
Låt löjrommen rinna av och blanda samman med crème fraiche och purjolök. Krydda med peppar.

Servering:
Värm örtoljan. Skär upp köttet i skivor. Strö sesamfrö och salt över grönsakerna, fördela dem på varma tallrikar och lägg på en skiva kotlett och en skiva filé. Lägg hummerklon överst och en klick romsås bredvid. Ringla örtolja runt om och servera resten bredvid. Servera genast.

Tips:
Köttskivorna kan grillas på hastigt i het grillpanna före servering.