Vietnamesiskt karamellkött med marinerade groddar

Välkryddat kött med härlig sötma serverat med ris och marinerade böngroddar på vietnamesiskt vis. En riktig fredagsrätt eller när du känner för något lyxigt i vardagen. 

Ingredienser

4 portioner

500 g färsk skinka eller bog, strimlad
2 msk socker
1 dl orientalisk fisksås
1 schalottenlök, hackad
malen svartpeppar

Groddar:
200 g böngroddar
1 purjolök, strimlad
2 morötter, grovstrimlade
1 dl vitvinsvinäger
4 dl vatten
1 msk socker
salt

Till servering:
jasminris
sesamfrön, rostade
röd chili, diagonalt skuren

Gör så här

Marinerade groddar:
Skölj groddarna i kallt vatten. Blanda samman groddar, lök och morötter. Koka upp vinäger, vatten, socker och salt och låt svalna något. Häll marinaden på groddarna och låt stå minst 1 timme.

Smält sockret försiktigt i fisksåsen. Blanda i lök och krydda med peppar. Det ska smaka mycket peppar. Lägg i köttet, koka upp och sänk värmen till låg. Låt sjuda ca 15 minuter. Krydda med mer fisksås och peppar om det behövs.

Servera köttet med groddarna, kokt ris och garnera med sesamfrön och chili.