Vitkokt kotlett sichuan

Sichuan är det område i Kina som är mest känt för sin kryddstarka mat. Här serveras en läcker kryddsås med sichuanpeppar och chili till tunna skivor av kokt kött. Använd putsad kotlettrad (eller ytterfilé) av gris till den här rätten.  

Ingredienser

4 portioner

500 g benfri kotlettrad av gris (ytterfilé)

Sås:
½ tsk sichuanpeppar, mortlad
1 tsk socker
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk korianderblad, hackade
2 stora salladslökar, i tunna skivor
1 röd chili, hackad
3 msk soja
1 msk sesamolja
1 ½ tsk ris- eller vitvinsvinäger
1 ½ neutral olja

Till servering:
kokta nudlar eller jasminris

Gör så här

Lägg köttet i en gryta och häll på kallt vatten så att det täcker. Koka upp och sänk värmen. Sjud till innertemperaur 65°, ca 45 minuter. Ta upp köttet och skölj under rinnande kallt vatten. Lägg köttet övertäckt i kylskåp några timmar eller över natten.

Blanda samman alla ingredienser till såsen. Ställ kallt och låt dra ca 1 timme.

Skär köttet i lövtunna skivor. Lägg på fat och häll över hälften av såsen. Servera med nudlar och resterande sås.