Wallenbergare

En äkta wallenbergare lagas alltid av kalvfärs. Köttet ska vara ytterst finmalet, så be antingen om hjälp i köttdisken, eller mat själv köttet minst 3 gången med köttkvarnens fina skiva. Den paneras i fint ströbröd och steks gyllengul och är pösig, nästan som en sufflé. Receptet har fått sitt namn efter sin skapare, kokerskan Amalia Wallenberg, dotter till kokboksförfattaren Charles Emil Hagdahl.

Ingredienser

4 portioner

600 g kalvinnanlår, finmalet
3 äggulor
salt och malen vitpeppar
2 dl grädde
1 dl ströbröd, finsiktat
smör, smält men inte brynt

Till servering:
brynt smör
rårörda lingon
små, fina ärter
potatismos

Gör så här

Blanda samman färs, ägg, salt och peppar till en jämn och lätt seg färs. Rör ner grädden, lite i taget. Forma till åtta biffar, vänd dem i ströbröd och lägg dem på en skärbräda att stelna en kort stund.

Stek biffarna smält smör, några i taget, på låg värme ca 3 minuter per sida.

Servera wallenbergarna nystekta med tillbehören.