Wienerschnitzel

Wienerschnitzeln är en riktig restaurangklassiker. Så här ska den tillagas enligt originalreceptet. Att panera maten i ströbröd sägs vara en tradition från Italien, där de rika panerade sin mat i bladguld. Icke fullt så rika fick hålla tillgodo med ströbröd och steka i smör. 

Ingredienser

4 portioner

4 skivor kalvinnanlår, á 125 g
smör, brynt

Panering:
ca ½ dl vetemjöl
salt och malen vitpeppar
1 ägg + 1-2 msk vatten
2 dl ströbröd, från osötat vitt bröd och siktat

Tillbehör:
1 citron, i klyftor
små gröna ärter
surkål
stekt potatis

Gör så här

Panering:
Blanda mjöl och kryddor på en tallrik. Vispa upp ägget med vattnet i en djup tallrik och mät upp ströbrödet på en tallrik för sig. Vänd köttskivorna i kryddmjölet och skaka av dem. Doppa varje köttskiva i äggvispet och vänd dem slutligen i ströbrödet. Lägg schnitzlarna att torka på en skärbräda.

Stek schnitzlarna 3 minuter per sida i brynt smör i ej för het panna. Servera schnitzelarna nystekta med citron, små gröna ärter, surkål och stekt potatis.

Tips:
Servera Wienerschnitzel på svenskt vis, med ansjovisgarnityr. Det gör du genom att doppa en citronskiva per person till hälften i paprikapulver. Lägg en citronskiva på varje schnitzel. och lägg på en ansjovisfilé som du rullar runt några kapris.