Bra kött på restaurang

Fredrik Andersson

av Fredrik Andersson

Fredrik Andersson heter jag, 2009 vann jag tävlingen Sveriges Köttkock och 2013 var jag första köksmästaren som fick tillåtelse att placera Svenskt kött-märket på min meny. Det är jag mycket stolt över. Just nu jobbar jag som frilansande kock och lägger mycket energi på tävlandet i Kocklandslaget där jag är medlem. I mars kommer jag dessutom tävla i Nordic Chef där jag representerar Sverige. Under en tid framöver kommer ni få läsa lite kring mina tankar kring att använda Svenskt Kött på restaurang och lite hur vi gjorde för att få möjligheten att använda Svenskt Kött märket på vår meny.

Jag var första köksmästaren som fick tillåtelse att placera Svenskt Kött märket på min meny. Det är jag mycket stolt över.

Jag blev anställd i februari 2012 som köksmästare på Gothia Towers nysatsning West Coast. Jag fick fria tyglar men hade ett ramverk att jobba med. Alla huvudråvaror skulle komma från närområdet. Basen var vår svenska husmanskost.

Dialogen med bonden anser jag är en viktig del i att få en bra råvara.

Ganska tidigt bestämde jag att jag ville försöka hitta ett gäng gårdar som jag själv kunde besöka och bestämma mig för att bara handla av dessa. Dialogen med bonden anser jag är en viktig del i att få en bra råvara. Om vi kockar inte berättar vad vi eftersöker är det svårt för bonden att få fram en bra och jämn produkt. Vi måste bli bättre på att samarbeta med våra bönder. Då kommer vi också få en bra slutprodukt, där både parter förhoppningsvis även får en bra ekonomi.

Jag kontaktade 3 kända leverantörer av kött i Göteborgsområdet och ställde 2 krav:

  • Jämn och hög kvalitet
  • Öppenhet, vi ska kunna komma dit själva eller ta med oss våra kunder

2 av leverantörerna har än idag drygt 2 år senare fortfarande inte svarat.

Det i sig är ett problem. Det är många som pratar sig varma om hur mycket bra kött man kan leverera. Men när man börjar ställa lite enkla krav backar dom.

Häng med framöver så ska jag berätta hur vi gjorde för att lyckas med vårt mål med 100% Svenskt kött på vår restaurang.

För mig är det viktigt att djuren har det bra. Är det glada grisar, med en glad bonde som får bra utfall på sin produktion är jag stolt som får äran att servera det på mina tallrikar. Häng med framöver så ska jag berätta hur vi gjorde för att lyckas med vårt mål med 100% Svenskt kött på vår restaurang.