Eskil Erlandsson öppnar för obligatorisk ursprungsmärkning av charkuterier

Maria Forshufvud

av Maria Forshufvud

I helgen berättade landsbygdsminister Eskil Erlandsson att han svänger och öppnar för obligatorisk ursprungsmärkning av processat kött. I Ekots lördagsintervju uttryckte han en förhoppning om att EU-länderna ska enas om gemensamma regler för märkningen av sammansatta köttprodukter som korv och pyttipanna.

Om det blir gemensamma regler i EU, kommer de troligen bara att omfatta produkter med en viss miniminivå av kött.

Vi gläds åt beskedet och gratulerar alla konsumenter som frågar efter enkel och tydlig ursprungsmärkning på allt kött, charkuterier och färdigmat.

Eskil Erlandsson sa att han möter jättemånga konsumenter som jättegärna vill ha reda på om köttet i  en korv kommer från Danmark eller om det kommer från Sverige. Men det finns också ett intresse bland fabrikanterna att upplysa om var produkternas ursprung.

Ministern har lyssnat och tagit intryck av debatten i hästköttskandalens kölvatten. Vi gläds åt beskedet och gratulerar alla konsumenter som frågar efter enkel och tydlig ursprungsmärkning på allt kött, charkuterier och färdigmat. Mer än 80% av alla konsumenter i Sverige vill tydligt kunna se köttets ursprung i en produkt.

Om det blir en gemensam EU-lagstiftning kommer den därmed också säkra att kraven på märkningen är desamma i samtliga medlemsländer.