Från avelsutställning till leverans av köttfärs till traktens skolor

Britta Andersson

av Britta Andersson

Ena stunden snöar det, andra regnar det. Tjuren 1287 Pikant av Vinga-Vånga trivs i snö. Vi har nu 8 avelstjurar gående i en grupp. Den äldsta är 7 år och den yngsta i gruppen 2 år och de har fri tillgång till vårt ensilerade grönfoder. De håller sams bara om de får göra upp om vem som är starkast, så det är stadfäst. De släpptes ihop ute i en stor hage i höstas efter att vi flyttat hem dem från sina olika ko-flockar. Du må tro att det ryker i mossan då. När till exempel två stycken 1100-1200 kilos tjurar gör upp, då viker de mindre som är yngre fort undan. Inom parentes var våra två grabbar under tonåringstiden likadana, de var tvungen och testa vem som var starkast!

Vi avlar för att våra djur ska ha lätta kalvningar, gå ute och äta hagmarksbete, göra fint i landskapet och till sist ge ett fint och gott kött.

Lennart har under veckan varit i Malmö med en stor tjur och visat på en avelsutställning. Då tvättas, schamponeras och fönas hela tjuren först i fyra dagar innan visning. Själva visningsdagen extra noga, man ska även tänka på hur hårmanen fönas, så man framhåller alla muskler på bästa sätt. Fin vit ny repgrimma har vi flätat inför utställning. Ett extra rep till nosringen och en joystick för att kunna ställa upp djuret på bästa sätt.

Domaren bedömer utifrån funktionell exteriör, en tjur ska ha lätt att röra sig, bra musklad bakdel och rygg. Vi avlar för att våra djur ska ha lätta kalvningar, gå ute och äta hagmarksbete, göra fint i landskapet och till sist ge ett fint och gott kött. Lennart kom hem med första pris; rosett, lotterivinst och en fin Angus-kviga.

Vår färs mals dag ett, för leverans nästa dag, vilket garanterar närhet.

Själv har jag malt nötfärs av naturbeteskött och kört runt det till alla Finspångs skolor. Kvarnen är en gammal maskin, som säkert funnits i 35 år, köpt begagnad och den har lite olika hyss för sig. Det gäller att bitarna ramlar ner i lagom jämn takt annars går säkringen.

Men gud så god färs det blir - det säger alla vi träffar och levererar till. Vår färs mals dag ett, för leverans nästa dag, vilket garanterar närhet. Sedan har vi i avtalet att det ska vara naturbeteskött, det vill säga djuren ska varit ute och betat hagmark. Vi har massor av hagmark i Östergötland som det går åt många mular om de ska skötas.

Som det funkar nu, så tar skolorna vår färs två gånger per termin och däremellan tyskt kött, enligt uppgift.

Vi hoppas att fler kommuner orkar genomföra detta. Och gärna lite oftare. Som det funkar nu, så tar de vår färs två gånger per termin och däremellan tyskt kött, enligt uppgift. Vad jag också förvånas över, är beräkningsmängden per portion, det är 40 gram per barn i många fall, det kan gå upp till 80 gram om de bestämt att det ska bli köttfärslimpa. Mina barn skulle inte blivit mätta på den mängden. Men skolans personal beundrar jag, de är lojala och kan göra mycket gott på små pengar.

Men skolans personal beundrar jag, de är lojala och kan göra mycket gott på små pengar.

Vi har nyligen åkt runt och tittat på andra köttbutiker i Halland och blivit inspirerade. En fint upplagd köttdisk är så vackert tycker jag. Med lite tillbehör och en massa olika chark och marinader. Skåne och Halland har på ganska korta avstånd rätt många köttbutiker.

Idag, fredag har vi haft besök igen av Livsmedelsinspektören i Linköping (de hade ett litet projekt för att kolla märkningen), vi försökte hinna serva dom samtidigt som vi höll på och packade lilla kylbilen med beställda köttlådor och annat kött och chark som vi ska leverera till Tumba i morgon.

Dagen har även innehållit utprovning av kryddsmör, tre smaker och tillverkning av fem kilo Salsiccia di Lucca, en råkorv, ljuvlig, den ska stekas i cirka 10 minuter och serveras med en god stuvad blomkål eller spenat till. Det blir det ikväll ihop med Babben, min favorit. Ha de så gott.