Helt vanlig logik - du får vad du betalar för

Eric Persson

av Eric Persson

Nej nu får det nog räcka med dumheter på ett tag!

Hur är det möjligt att vi både blir förvånade och känner oss lurade när vi köper mat som nästan inte kostar någonting och som sedan visar sig innehålla allt annat än utlovat?

Jag har absolut inte något emot varken häst, bäver eller gädda. Men jag tror mig förstå sambandet mellan pris och kvalitet. Det är lite som att gå på teater. Bästa biljetterna längst fram på parkett och balkong kostar mer än platserna längst bak eller bakom pelaren (kallas för skymd sikt).

Jag har absolut inte något emot varken häst, bäver eller gädda. Men jag tror mig förstå sambandet mellan pris och kvalitet.

Hur är det möjligt att ens tro något annat?

Jag har svårt att hitta en bransch där ordningen är omvänd. Där man betalar mindre för kvalitet och mer för kvantitet.

I min bransch är det faktiskt så att vi gjort det låga priset till någonting fint. Något man ska vara rädd om. Inte bli lurad och betala för mycket. Bättre att köpa billigt för då blir man ju bara lite lurad.

Problemet är att det sällan är så när det kommer till färskvaror som kött, fisk och grönsaker. Där råder den helt vanliga logiken. Du får vad du betalar för.

För mig finns inget annat än svenskt kött på inköpslistan. Jag vet att det finns toppenkvalitet från andra delar av världen, men här väcks det sunda förnuftet till liv.

För mig finns inget annat än svenskt kött på inköpslistan.

Kvalitet är inte bara smak, fettkappa, marmorering, ras, ålder och kön. Det handlar också om trovärdighet, tillit, lojalitet mot våra medmänniskor, skapa arbetstillfällen, somna med ett gott samvete och veta att man gör kloka val som bidrar till en positiv utveckling i vårt närområde.

Hur är det möjligt att inte vilja bidra till det?

Snart är det dags för final i Melodifestivalen på Friends Arena. När ni nästa gång står och funderar över prisskillnaderna i köttdisken - koppla då upp er på nätet och sök på biljetter till Melodifestivalsfinalen den 9 mars. Jämför sedan priserna på främre parkett och läktare 3, övre. 

Hur är det möjligt?

Jo för att kvalitet kostar mer. Det är skillnad på att känna vinddraget från dansarna på scen och att se dem från läktare 3, övre. För alla er som inte har varit på Friends Arena kan jag bara säga att avståndet mellan läktare 3, övre och scenen är som mellan två tunnelbanestationer. Man har helt enkelt inte sett något från läktare 3, övre men man kan ju i alla fall logga in på sin facebookstatus - ”Jag är -at finalen i melodifestivalen 2013”. För i den digitala statusuppdateringen gör man ingen skillnad på parkett eller sektion. Lite som häst eller bäver, same same but different.