Höst på gården

Britta Andersson

av Britta Andersson

Det är maffigt att köra en 21 fot bred tröska och säden bara väller in! Det kan göra en såååå glad när det är bra skörd och allt funkar, precis som tvärtom ifall det är liggsäd, blött eller dålig skörd.  Året 2014 går till historien som ett av de bättre åren, trots inga toppvolymer men tack vare det fina skördevädret och att vi fick in torr halm till vinterns alla ströbäddar.

Bilderna som finns med här intill är tagna över gården och alla maskiner på gårdsplanen, när vi står i en skylift vi lånat för en takrenovering.

Ta in alla djur från betet på hösten är också maffigt, se hela gruppen i sakta mak gå hemåt...

Vi har alltid brådaste tiden i september när vi både tröskar, kör in halm, gör tredje skörden ensilage och förbereder för sådd av höstvete. Kommer det en lucka i allt detta börjar vi ta in årets kalvar. Att ta in alla djur från betet på hösten är också maffigt, se hela gruppen i sakta mak gå hemåt, de äldre vet vart de ska gå. Om ni har sett kor gå på en kostig så vet ni hur rogivande det är. När jag var barn och motade in pappas mjölkkor till lagårn för mjölkning så älskade jag att få kliva barfota i en komocka som fortfarande var varm.

Det krävs djuröga och lite erfarenhet, då gör man rätt från början och då hamnar alla djuren där de ska i lugn takt. Man gör som en uppsamlingstrut med stora bra grindar och motar alla lugnt mot den. Väl inne så skramlar djuren runt i en samlingsfålla som vi byggt och där kan vi skilja på unga och gamla, smala och feta för olika utfodringsgrupper.

Det krävs djuröga och lite erfarenhet, då gör man rätt från början.

Sen dräktighetsundersöker vi och i år har tjurarna gjort vad de skulle. En sådan här varm sommar kunde annars ha gett någon tjur ett geting- eller ormbett i pungen och gjort honom infertil ett tag, sånt händer.

Under många år vallade vi djuren med häst, Lennart, jag och vår dotter. Då var vi cowboys på riktigt, det var livskvalité de stunderna. Nu har maken gått över till fyrhjuling, ett smidigt alternativ när man fyllt 50+ och har lite ont i ett knä.

I köttbutiken har vi idag haft köttskola, då kan man komma och vi styckar en bakpart.

I köttbutiken har vi idag haft köttskola, då kan man komma och vi styckar en bakpart, lär ut massa om hur kött hängs, om styckning och vad de olika delar köttdelarna används till. Det är mycket uppskattat och en hel del jägare går den här kursen.

Det är ju älgjakt här i södra Sverige denna vecka. I vårt jaktlag har det fällts en vuxen älg och en kalv och det var vår tilldelning. Nu ska älgen hängmöras i 40 dygnsgrader - inte mer och helst bara bakparten. Framparten med mycket färs tar vi gärna efter 4 dagar. I vårt område finns en massa frigående hjortar och en himla massa vildsvin. Inget är till glädje för oss som bönder, de äter och förstör grödan, säkert 20% av skörden betar de eller bökar bort. Så ju mer jaktlaget skjuter desto gladare blir vi.

Unga vildsvin är goda. I år testar vi även utegrisar från pigham och den gamla rasen Linderödsgris i köttbutiken.

Hjorten är ju aningen söt i köttet så den tycker jag med fördel man kan göra surstek på. Rådjur älskar jag men det absolut bästa viltet är en julhare. Vi skulle alltid ha en harstek på juldagen. Det är gott. Den hängde färsk med en enriskvist i ett träd några dagar innan. När jag reste i Grekland för ett par år sedan insåg jag att kanin var en uppskattad delikatess där som såldes hela, med pälsen kvar i frysköttdisken. Förbluffande!

Unga vildsvin är goda. I år testar vi även utegrisar från pigham och den gamla rasen Linderödsgris i köttbutiken. Den smakar mitt emellan gris och nötkött och har en mörkare färg. Dyrt som skrutt men gott, hoppas att det säljer för då kan vi ju rädda den gamla utrotningshotade rasen.