Kalvningarna har börjat hos Britta och Lennart

Britta Andersson

av Britta Andersson

Vintersolen lyser så snön gnistrar vissa dagar, men idag är det mulet och nästan på noll. Två kor har behagat kalva i natt. Båda är cirka 4 år och detta är deras andra kalvning. Lennart, som mest jobbar på gården, flyttar in ko och kalv i egen box, så kallat BB. Där får de lugn och ro och kalven hittar till livets första smakprov av spene. En kalv ställer sig upp en halvtimme efter födseln och försöker då buffa uppåt för att hitta juvret.

Två kor har behagat kalva i natt, båda är cirka 4 år och deras andra kalvning.

Mammans första instinkt är att slicka kalven ren och torr över hela kroppen. Sedan när kalven står bredvid kon och diar, hjälper ofta kons slickningar bak på svansroten kalven att få den rätta direflexen. På människa tror jag vi kan se hur lilla bebisens hand knyts och öppnas, likadant kattungen som trampar mot mammans juver.

Vi väntar totalt 160 kalvar denna vår men gläds likafullt över varje lyckad kalvning. Så fort vi möter en bondekompis frågar man alltid om skörd, väder och i kalvningsäsong; hur går kalvningarna?

Den här tiden är alla djur inne i öppna stallar där de kan ströva fritt. Vi blåser in halm i deras boxar varje måndag, onsdag och fredag. Så just nu ligger alla i nyströdda halmboxar, det är så rogivande och se dom. En ko fördelar sitt dygn i tre lika delar; 8 timmar äta, 8 timmar sova och 8 timmar ligga ner och idissla (de stöter helt enkelt  upp lite redan tuggad mat och tuggar om den). Det vore något för oss stressade människor att ta efter.

Vintern gillar vi. Då vi planerar inför säsongen, har gått ner i varv efter alla julhelger och allmänt plåstrar om oss själva. Hinner med både tandläkaren, hårfrissan och fotvård. Gott för både kropp och själ.

Ni ska veta att det är spännande att sälja gott kött över disk.

Mina uppgifter den här veckan har varit allt ifrån att baka ny blodpudding, göra salsiccia, packa kött som styckarn tar fram, mala köttfärs till hela Vadstena kommuns skolor och sälja kött över disk.

Ni ska veta att det är spännande att sälja gott kött över disk. Man får så många intryck av kunderna. I lördags till exempel så sa kunden att vi hjälpte henne till ett lyckad 60-årskalas, tack vare KRAV-godkänd, välsmakande rostbiff och färdiga lammspett.

Strax efteråt kom fyra grabbar i 30-årsåldern som skulle följa Superbowl hela natten och de ville naturligtvis ha stans bästa hamburgerkött.

Damen som jag inspirerade att testa oxsvanssoppa förra veckan kom tillbaka och berättade hur ljuvligt det var. Och killen som skulle laga mat till 10 grabbar från jobbet kom och skulle ha bästa välhängda entrecôten. Hängmörning i ett par veckor gör att köttet lättar, avdunstar och det som är kvar får en koncentrerad smak.

Vi säljer kött som är välhängt, har fettkappa och har insprängt fett och jag brukar säga; numera vid 50+ är jag ett levande exempel, på välhängt, med fettkappa och lite insprängt, trebarnshull. Vi hörs igen!