Kasta inte ut skinkan med julen

Anna Sjögren

av Anna Sjögren

Sällan är kylskåpet så välfyllt som under juldagarna. Många av oss köper hem för mycket för att det säkert ska räcka till flera kalas. Skinkan, sillen, köttbullarna, korven och allt det andra ska räcka till matglada gäster, och det ska gärna bli över.

Men efter några dagar, när man tagit av julmaten flera gånger både till lunch och middag och sett de inplastade faten stå där i kylen, kan man drabbas av en stark längtan efter en enkel grönsakssoppa till kvällsmat. När den impulsen kommer är det dags att lyfta ut faten, städa ur kylskåpet och ta hand om julmaten innan det har gått så långt att man måste kasta den.

Det märkliga är att en bit in i februari känns det väldigt lyxigt att ta fram en påse med strimlad julskinka ur frysen

Skinkan, korven och köttbullarna går utmärkt att frysa. Så här års brukar det hagla av tips och recept på pajer, pytt-i-pannor och annat som man kan laga med julmaten, men själv brukar jag vara så trött på den att jag hellre strimlar skinkbiten som är kvar och fryser in den i påsar som är lagom stora att de räcker till en middag. 

På det här sättet får julmaten ett nytt liv efter jul och det är den verkligen värd.

Det märkliga är att en bit in i februari känns det väldigt lyxigt att ta fram en påse med strimlad julskinka ur frysen och strö ut strimlorna i en paj eller blanda ner dem i nykokt pasta med gröna ärter och lite grädde. Skivor av julkorv tinar snabbt och blir middag tillsammans med rotmos eller potatismos Recept på rotmos hittar du här. Och det är en rikedom att ha hemlagade köttbullar på lut i frysen.

På det här sättet får julmaten ett nytt liv efter jul och det är den verkligen värd.