Långkokstrenden toppar med pulled pork

Jenny-Ann Sundelöf

av Jenny-Ann Sundelöf

Att långkok ligger rätt i tiden kan man konstatera då pulled pork blev det mest sökta ordet inom livsmedel på Google 2013!

Kött blir fantastiskt gott när det tillagas på låg värme och under en lång tid. Själv tycker jag det är praktiskt att sätta in en gryta med en hel köttbit och rotgrönsaker i ugnen på låg värme på morgonen, så är den färdig att äta när man kommer hem. Mustiga grytor som boeuf bourguignon och chili på högrev tycker jag blir bäst och tar kortare tid i en tryckkokare. Trenden är även tydlig på restaurangsidan där det poppar upp ställen där man kan få en god gryta, antingen på plats eller med sig hem.

Kött blir fantastiskt gott när det tillagas på låg värme och under en lång tid.

God mat som är enkel att tillaga tilltalar många. Många gör dessutom inte sitt val av middag förrän de står i butiken. Där har färdiglagad pulled pork träffat mitt i prick. Man slipper hitta recept och hålla koll på ugnen, det är bara att värma och njuta med goda tillbehör.

Inom vår produktutveckling på KLS Ugglarps har vi en rad olika sous vide-projekt igång. Sous vide betyder att vi kryddar och kokar så att konsumenten sedan bara värmer det färdiglagade köttet. Vi provar oss fram med olika köttdetaljer, smaksättningar, temperaturer och koktider.

Det är fantastiskt roligt att få kombinera kunskapen om olika styckningsdetaljer med intresset för matlagning.

Långkok skapar unika möjligheter att lyfta värdet på detaljer som vi annars har svårt att få ut ett bra pris för. Det kan till exempel vara bogen som till stor del går till färs. Att höja värdet på dessa detaljer, som ofta kräver lite längre tillagningstider, är en av många viktiga faktorer när vi ska höja värdet på svenskt kött.

Jag förutspår att trenden med kött som tillagas länge kommer att hålla i sig.

Det är fantastiskt roligt att få kombinera kunskapen om olika styckningsdetaljer med intresset för matlagning. En del av mitt jobb handlar om att ”trendspana” och försöka se vad som kommer bli populärt om ett halvår - ett år.  Jag förutspår att trenden med kött som tillagas länge kommer att hålla i sig. Det kommer finnas ett brett urval av spännande produkter i butikerna framöver – resan har bara börjat med pulled pork!

Varför inte prova att laga pulled pork i helgen? Här finns två recept!