Jag får ofta frågan: Hur ser jag att köttet är
bra i butiken?
Jag har ett riktigt bra tips som jag tänker
dela med mig av. Jag brukar åka till
stormarknaden på söndagkvällar. Det som möter mig är oftast hyfsat urplockade
diskar, särskilt i dessa grilltider. Men och nu säger jag men! Det som ligger
kvar är oftast rena guldgruvan. Överlag är vi svenskar väldigt rädda för det
insprängda fettet i köttet.
Jag brukar åka till
stormarknaden på söndagkvällar.
Jag hittar välmarmorerade biffar, högrev med
härligt fett eller gris med fettådring. Och nu till det bästa av allt. Oftast
vill butikerna bli av med det som är kvar för att ge plats åt nytt som kommer
in efter helgen. Det innebär en röd etikett med 50% rabatt för till exempel kort datum.
Kan det bli bättre? Välmarmorerat kött som
legat till sig i förpackningen och sedan till halva priset.
Men nu undrar ni kanske fortfarande: Hur ser
jag att köttet är fräscht då?
Börja med att titta i tråget. Är det mycket
vätska? Är köttet förpackat i vacuumförpackning kan det finnas lite vätska. Det
är inget att oroa sig över.
Färskt kött är alltid torrt på ytan och doftar
friskt. En söt doft tyder på att t ex kylkedjan brutits. Fläskkött ska vara
rosa eller mörkare rosa åt det bruna hållet. Skillnaden beror på vilken ras
djuret har.
Färskt kött är alltid torrt på ytan och doftar
friskt.
Nötkött ska vara rött, är det skiftande åt det
blålila hållet bör man akta sig. Det kan tyda på stress och då spelar det ingen
roll hur länge det mörats. Det blir segt ändå. Fettet bör vara vitt eller gult.
Lammköttet ska vara rött eller mörkrött. Även
här ska man titta på fettet som ska vara vitt.
När det gäller tillagningen så tycker jag att
man ska behålla fettet på under stekning. Sen väljer man själv om man vill
skära bort det.
Det man ska tänka på när man köper kött med ben
är att det är lite mer känsligt och bör handskas mer försiktigt. Öppna inte
förpackningen innan tillagning om du inte måste. Ju mer man rör köttet med
fingrarna desto större är faran att det blir ”smutsigt” och börjar brytas ned.
När det gäller tillagningen så tycker jag att
man ska behålla fettet på under stekning. Sen väljer man själv om man vill
skära bort det. Men det går inte att sticka under stolen med att fettet under
tillagningen ökar både smak och fräschör.
En god biff ska inte grillas i bit.
Och såhär i grilltider vill jag ge er några
goda råd:
- Låt elden lägga sig, när det är jämn och fin
glöd är det dags att grilla. Inte när det fortfarande flammar. - En god biff ska inte grillas i bit. En bra
svensk biff av god kvalitet med fettkappan kvar kräver endast salt och lite
peppar i en tjock skiva. Grilla någon minut på varje sida och låt sedan vila
några minuter.
Lycka till!