Mitt hemligaste tips om kött

Fredrik Andersson

av Fredrik Andersson

Jag får ofta frågan: Hur ser jag att köttet är bra i butiken?

Jag har ett riktigt bra tips som jag tänker dela med mig av.  Jag brukar åka till stormarknaden på söndagkvällar. Det som möter mig är oftast hyfsat urplockade diskar, särskilt i dessa grilltider. Men och nu säger jag men! Det som ligger kvar är oftast rena guldgruvan. Överlag är vi svenskar väldigt rädda för det insprängda fettet i köttet.
Jag brukar åka till stormarknaden på söndagkvällar.

Jag hittar välmarmorerade biffar, högrev med härligt fett eller gris med fettådring. Och nu till det bästa av allt. Oftast vill butikerna bli av med det som är kvar för att ge plats åt nytt som kommer in efter helgen. Det innebär en röd etikett med 50% rabatt för till exempel kort datum.

Kan det bli bättre? Välmarmorerat kött som legat till sig i förpackningen och sedan till halva priset.

Men nu undrar ni kanske fortfarande: Hur ser jag att köttet är fräscht då?

Börja med att titta i tråget. Är det mycket vätska? Är köttet förpackat i vacuumförpackning kan det finnas lite vätska. Det är inget att oroa sig över.

Färskt kött är alltid torrt på ytan och doftar friskt. En söt doft tyder på att t ex kylkedjan brutits. Fläskkött ska vara rosa eller mörkare rosa åt det bruna hållet. Skillnaden beror på vilken ras djuret har.

Färskt kött är alltid torrt på ytan och doftar friskt.

Nötkött ska vara rött, är det skiftande åt det blålila hållet bör man akta sig. Det kan tyda på stress och då spelar det ingen roll hur länge det mörats. Det blir segt ändå. Fettet bör vara vitt eller gult.

Lammköttet ska vara rött eller mörkrött. Även här ska man titta på fettet som ska vara vitt.

När det gäller tillagningen så tycker jag att man ska behålla fettet på under stekning. Sen väljer man själv om man vill skära bort det.

Det man ska tänka på när man köper kött med ben är att det är lite mer känsligt och bör handskas mer försiktigt. Öppna inte förpackningen innan tillagning om du inte måste. Ju mer man rör köttet med fingrarna desto större är faran att det blir ”smutsigt” och börjar brytas ned.

När det gäller tillagningen så tycker jag att man ska behålla fettet på under stekning. Sen väljer man själv om man vill skära bort det. Men det går inte att sticka under stolen med att fettet under tillagningen ökar både smak och fräschör.

En god biff ska inte grillas i bit.

Och såhär i grilltider vill jag ge er några goda råd:

  • Låt elden lägga sig, när det är jämn och fin glöd är det dags att grilla. Inte när det fortfarande flammar.
  • En god biff ska inte grillas i bit. En bra svensk biff av god kvalitet med fettkappan kvar kräver endast salt och lite peppar i en tjock skiva. Grilla någon minut på varje sida och låt sedan vila några minuter.

Lycka till!