Nu är det jul igen…

Jenny-Ann Sundelöf

av Jenny-Ann Sundelöf

Tro det eller ej men nu när solen stålar från en klarblå himmel är jag mitt uppe i julbestyren. Först och främst är det julskinkorna som ska produktutvecklas och julskinkpåsar som ska designas. Skinkorna är en stor del av grisen och en viktig försäljning för oss året runt så klart. På julafton ska alla ha just sin favoritskinka på julbordet. Och det finns många varianter av skinkor. Stora, mellan och små. Genom att stycka skinkan på olika sätt får vi fram rätt storlek på julskinkorna. De får också olika form beroende på vilka/vilken detalj det är. Julskinkor som består av fransyskan är mer avlånga än de som besår av rostbiffen.

Skinkorna är en stor del av grisen och en viktig försäljning för oss året runt

Det ska finnas en julskinka för alla storlekar på familjer.  Det är tydligt att våra stora skinkor minskar i försäljning och efterfrågan på de små ökar. Vi tar fram skinkor med eller utan svål som sedan blir rimmade och några rökta. Vissa vill tillaga sin skinka själv, medan andra föredrar en färdigkokt julskinka som bara ska griljeras. För oss innebär det ett 20-tal olika julskinkor.

Inte alls konstigt egentligen. Få saker är så traditionsbundet som julen och det innebär olika preferenser i vårt avlånga land. Vi gillar det som känns äkta det blir extra tydligt vid jul. Man kan säga att tradition är det nya moderna.

Man kan säga att tradition är det nya moderna

Jul är kul! Även om det känns lite märkligt att provsmaka rimmade tungor och revben så här när det är 25-grader varmt ute. Men så är utvecklingsarbetet, i vår bransch liksom i klädbranschen där redan höstkollektionen är klar och kanske även vinterns är på god väg.

Jul är kul! Även om det känns lite märkligt att provsmaka rimmade tungor och revben så här när det är 25-grader varmt ute.

Att ta fram design till julsortimentet är verkligen tacksamt. Det finns så mycket vackert som vi förknippar med julen. Inramningen finns där tydligt med snö och julstämning. En röd liten stuga i skogsbrynet där det lyser inbjudande ur fönstren.  Vackra färger i rött och grönt. Så det bara stänga värmen ute och släppa loss kreativiteten! I våra egna varumärken har vi en tydlig koppling till det lokala. Vem vill inte smaka på den småländska julen och en redigt rökt skånsk gårdsskinka är svår att motstå!

Det finns så mycket vackert som vi förknippar med julen. Inramningen finns där tydligt med snö och julstämning. En röd liten stuga i skogsbrynet där det lyser inbjudande ur fönstren. 

När vintern sedan väl är här och alla njuter av den goda julmaten gräver jag fram grillen i snön. För då är det dags att provsmaka 2015-års grillsortiment!