Nu börjar gräset bli grönt

Britta Andersson

av Britta Andersson

Varje vår blir man så glad över det nya spirande gräset. Vi har gräs i parker, gräsmattor hemma och på våra åkrar. Alla som köpt vallfrö till sin gräsmatta vet vilken stort utbud som finns av olika gräsfröer. Jag som bonde får hem frökataloger som kan passa till olika sorters jordar, till exempel mulljord, lerjordar och anpassat till vilket pH som jorden har. Sedan ska vi det tas hänsyn till vilka krav vi har på fodret som vi tänker skörda på vallen. Djurfodret är jätteviktig del både för ekonomin och vilken produkt vi vill ha.

Djurfodret är jätteviktig del både för ekonomin och vilken produkt vi vill ha.

Ni har säkert hört talas om att gräsuppfött djur har mer Omega 3-fetter. Det anses nyttigare och andra föredrar det av smakskäl. I USA så gör man reklam för cornfeed beef, det är inget för oss. Majs kan vi äta själva, bättre att nöt och lammdjuren äter gräs och vall som vuxit i vår svenska hagar. Om det då också är nyttigare blir jag bara glad. Våra Hereforddjur som äter gräs i hagmarkerna från tidig maj till sena oktober får ju en fantastisk smak. Då gäller det att fullfölja det med vinterfodret.

Majs kan vi äta själva, bättre att nöt och lammdjuren äter gräs och vall som vuxit i vår svenska hagar.

Tillbaka till vilka fröer vi väljer för vallen. Vi som är Krav-odlare har ett särskilt urval av sorter (alla superdyra). Mycket klöver ingår i vallfröerna, allt för att få en god skörd utan konstgödning. Vi sår in vallen i en skyddsgröda år ett och skördar den första gången år två. Sen skördar vi vallen i tre till fyra år innan vi bryter den för en annan gröda. Fungerande växtföljd är jätteviktigt för ekologisk odling.

Vi kan också skörda våra mulljordar som har fint ängshö, fina grässtrån tunna och spröda, för på mulljorden trivs inte klövern. Det gräset är som godis för hästar, lamm och kalvar, det sparar vi till dom.

Ängshö är som godis för hästar, lamm och kalvar, det sparar vi till dom.

För att ha tillräckligt med foder till våra djur krävs 1,5 hektar (15.000 m2) hagmark per herefordko och sedan vinterfoder, som är cirka 20 stora ensilagebalar per djur. Eftersom vi har 175 kor bli den ansenliga mängden ungefär 4000 balar till varje vinter. Så en djurbonde är verkligen en växtodlare i Sverige också, till skillnad mot till exempel i Argentina där djuren kan beta året runt.

Innan betessläpp så ser vi över klövarna på tjurarna. Ni skulle vara med.

Innan betessläpp så ser vi över klövarna på tjurarna. Ni skulle vara med. Det är ett projekt att få in en stor tjur på cirka 1000 kilo i kreatursfållan. Sedan fäster man en bred rem runt varje fot och vinchar upp och placerar klöven på en liten träpall, ett mothåll innan man putsar bort tån på klöven. Fyra ben senare när tjuren är klar har man troligen fått en och annan visp i ansiktet med en skitig svans. Men vad gör man inte för en god klövvård. Den kvällen måste huset ha varmvatten, vilket kräver att någon varit förutseende och tänt i pannan.

Nu ska jag ner till köttbutiken i Norsholm och lägga en superfin köttdisk. Kolla in bilden, visst blir man glad! Alltid spännande varje morgon. Vad tror vi blir efterfrågat idag? Jag satsar på clubsteak, det vill säga ryggbiff med ben och även entrecote med ben idag (cote de beuf). Vi gör färdigkryddade hamburgare, nymalt förstås, cirka 14% fett, salt och peppar. Vi gjorde husets lille prins i natt så nu finns det nyrökta små godingar.

Vi gör färdigkryddade hamburgare, nymalt förstås, cirka 14% fett, salt och peppar.

Vissa lördagar åker vi till Tumba. Vi fyller lilla kylbilen med en massa gott kött och charkuterier, till de som hittat oss genom en blomsteraffär där. En liten annorlunda affärsidé med kött utanför en blombutik, dock en mycket uppskattad service. Till dess måste vi spara T-bone-steak.

En liten annorlunda affärsidé med kött utanför en blombutik, dock en mycket uppskattad service.

Håller på och planerar påsk, varför blev lamm efterfrågat till påsk? Vore mer naturligt på hösten men vi har tecknat avtal med lite olika bönder, så vi har nog lammstek så det klarar sig. Hoppas i alla fall.

Håller på och planerar påsk, varför blev lamm efterfrågat till påsk?

Men min Lennart han har skrämt upp hela släkten och barn att vi måste vara beredda på att sätta 6000 skogsplantor under påskhelgen. Det kanske tar bort lite magfläsk på mig vilket kanske inte vore så dumt. Jag gjorde dock en upptäckt i förra veckan när jag tog på mig mina nya vårbyxor i beige färg (utan gräsfläckar) att de är gjorda i stretch, vilket gör att inget klämmer eller skaver, kräver helt enkelt bälte. Jippi, vilken uppfinning! Vi hörs.