Sammanblandning av statistik

Elisabet Qvarford

av Elisabet Qvarford

Det är viktigt att hålla koll på vilka siffror man använder när man skriver om köttkonsumtion. Att jämföra statisk för slaktvikt med vikten på köttet som ligger på tallriken blir helt fel.

I en replik på DN debatt om svensk djurvälfärd svarar en rad SLU-forskare och ordföranden för bland annat Sveriges Konsumenter och Naturskyddsföreningen på en debattartikel som önskar minskade regler för djuromsorg.

Det finns tyvärr en ordentlig sammanblandning av statistik om köttkonsumtion i repliken. Artikelförfattarna skriver:

Enligt FAO konsumerades 2011 globalt 42 kilo kött per capita. I Sverige konsumerades 82 kilo. Den nya forskning på området kött och hälsa som nu bedrivs pekar i allt fler rapporter på att en köttkonsumtion över cirka 25 kilo per capita ökar risken för ohälsa i form av hjärt- och kärlsjukdom och vissa former av cancer.

Artikelförfattarna jämför äpplen och päron. De 82 kilo kött som redovisas är en produktionssiffra som inte alls anger vad vi äter. 82 kilo är slaktvikten innan köttet styckas och görs benfritt och överflödigt fett tas bort. Siffran inkluderar dessutom fågelkött.

För 2011 är siffran för konsumtion av gris, nöt och lammkött utan ben och fett men innan tillagning 41 kilo. Köttet tappar sedan cirka 35 procent i vikt vid tillagning. Vilket utgör en tillagad vikt på knappt 27 kilo.