Sätt köttet i ett större sammanhang!

Maria Forshufvud

av Maria Forshufvud

För mycket och för lite skämmer allt. Det är ett uttryck som allt oftare dyker upp i min tankevärld. Inte minst idag när Livsmedelsverket gått ut med ett kostråd för kött.

Rådet baseras bland annat på vetenskaplig sammanställning av ett stort antal studier, genomförd 2007 av World Cancer Research Fund (WCRF).

Jag tycker att det är bra att Livsmedelsverket nu kompletterar sina tidigare kostråd med råd om kött och charkuterier. Rådet är att vi inte ska äta mer än 500 gram tillagat kött och charkuterier i veckan. Man följer de kostråd som andra nordiska länder också ger.

Detta betyder ungefär tre till fyra portioner kött i veckan och ett antal skinksmörgåsar. En skiva skinka motsvarar cirka 10 gram.  Lägg till en skiva bröd, en svensk tomat, några skivor gurka och ett par morötter så är det ett perfekt mellanmål.

I sitt pressmeddelande väljer Livsmedelsverket att fokusera på kostråden för just kött. Jag vill lyfta vikten av att också föra in livsstilsfaktorer och sätta köttet och maten i ett större sammanhang. Mot bakgrund av den kunskap som finns idag om samband mellan mat och cancer har WCRF sammanställt en lista med 10 råd för alla som vill anpassa sin livsstil, som jag tycker är en bra vägvisare. De tre viktigaste råden är:

      • Försök hålla vikten – undvik att bli överviktig
      • Motionera och rör på dig - gärna en halvtimme varje dag
      • Håll igen på socker och fett

På Svenskt kött vill vi inspirera till matglädje med svenskt kött och andra fina svenska råvaror. Och vi jobbar alltid efter mottot att äta varierat. Kött är godast i lagom mängd och med goda tillbehör som rotfrukter och grönsaker i säsong. När du köper kött eller charkuterier så titta efter märket Svenskt kött. Välj kött med omsorg som Livsmedelsverket så riktigt påpekar.