Restaurangernas ansvar

Fredrik Andersson

av Fredrik Andersson

Jag hade en intressant diskussion för några dagar sedan med en chaufför som kör budbil och levererar kött till olika restauranger. Jag är inte ute efter att hänga ut krögare eller köksmästare i och med detta.

Men vi diskuterade en del om hur man gärna pratar nuförtiden om var djuren kommer ifrån, var osten är ystad eller var ölet är bryggt.

Men vi diskuterade en del om hur man gärna pratar nuförtiden om var djuren kommer ifrån, var osten är ystad eller var ölet är bryggt. Det roliga med det hela var att han levererar en hel del kött varje vecka och är också en intresserad gäst. En gäst som gärna besöker de restaurangerna han levererar till. I flera fall har han sett fina gårdsnamn på menyn men vetat med sig att han levererat holländsk kalv eller amerikansk biff.

Det som tynger mig är vad man som krögare/köksmästare tänker med när man försöker med dessa fulknep.

Självklart är det undantagsfall vi pratar om här. Det som tynger mig är vad man som krögare/köksmästare tänker på när man försöker med dessa fulknep. Svenska bönder går på knäna. Dom sliter hårt varje dag året runt för att få sin verksamhet att gå ihop. Dom lyssnar på branschen och levererar bättre och bättre kvalitet, investerar i nya dyra maskiner och sköter sig prickfritt. Men dom får inte tillräckligt betalt för sitt fina kött utan tvingas sälja till underpris för att i alla fall få in några kronor.

Våra bönder tvingas slakta sina djur, stänga sina gårdar och i många fall in i arbetslöshet. Ni krögare som tänker att det inte spelar så stor roll, tänk i ett litet mer långsiktigt perspektiv än att er nästa Thailandsresa ska betalas.

Vi i restaurangbranchen måste agera. Skriver vi på vår fina meny att det är svenskt kött vi serverar får vi banne mig se till att det är kött från Sverige och inte importkött. Att lura våra gäster att tro att det är svenskt kött som serveras på deras tallrik när det i själva verket är en amerikansk biff är helt enkelt inte OK. Jag kan förstå att man tänker att det inte spelar någon roll. Kött som kött, men det drabbar ju faktiskt vårt land. Våra bönder tvingas slakta sina djur, stänga sina gårdar och i många fall in i arbetslöshet. Ni krögare som tänker att det inte spelar så stor roll, tänk i ett litet mer långsiktigt perspektiv än att er nästa Thailandsresa ska betalas. Vi har ett ansvar och det är dags att stå upp för våra bönder.

Våga för en dialog med din bonde/kötthandlare. Berättar vi inte vad vi vill servera på våra tallrikar är det inte lätt att veta vad dom ska producera.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: våga föra en dialog med din bonde/kötthandlare. Berättar vi inte vad vi vill servera på våra tallrikar är det inte lätt att veta vad dom ska producera.