Svenskt kött kommenterar nyhet om MRSA

Dagens Nyheter berättar i dag om sin granskning där de köpt danskt och tyskt fläskkött i svenska butiker. Den antibiotikaresistenta bakterien MRSA hittades i förpackningar med danskt och tyskt kött.

MRSA hittades i fyra av 20 förpackningar med danskt kött och i en av 20 förpackningar med tyskt. Av de fem paket svenskt griskött som undersöktes hade inget av paketen MSRA på köttet.

- Sverige har ett gott läge med sund uppfödning och friska djur. Vi har unikt låg förbrukning av antibiotika på grund av det goda hälsoläget. Detta är dock inte någon garanti för att inte drabbas av MRSA. Fortsatt god status kräver mycket hög medvetenhet. Antibiotikaresistensen är gränslös och det alltid finns en risk för smittspridning, säger Maria Forshufvud vd på Svenskt kött.

Låg antibiotikaförbrukning i Sverige

Sverige har länge satsat på att de grisar som blir sjuka ska behandlas individuellt. I andra länder behandlas ofta hela grupper av djur med antibiotika trots att bara några av djuren blivit sjuka. Sverige har genom sitt sätt att arbeta en låg förbrukning av antibiotika och svensk djuruppfödning använder minst antibiotika inom EU.

Tänk på hygien vid matlagning

Bakterien MRSA är ett folkhälsoproblem. Men risken för att smittas via köttet är mycket liten, som alltid gäller det att ha en bra livsmedelshygien och handhygien. Var noga med att tvätta händerna innan du lagar mat och när du hanterat kött.

Läs mer


Nyheter Blogg Press Filmrum Kötthack Köttpodden