MRSA hittades i
fyra av 20 förpackningar med danskt kött och i en av 20 förpackningar med
tyskt. Av de
fem paket svenskt griskött som undersöktes hade inget av paketen MSRA på
köttet.
– Sverige har ett gott
läge med sund uppfödning och friska djur. Vi har unikt låg förbrukning av antibiotika
på grund av det goda hälsoläget. Detta är dock inte någon garanti för att inte
drabbas av MRSA. Fortsatt god status
kräver mycket hög medvetenhet. Antibiotikaresistensen är gränslös och det
alltid finns en risk för smittspridning, säger Maria Forshufvud vd på Svenskt kött.
Låg antibiotikaförbrukning i Sverige
Sverige har länge satsat på att de grisar som blir
sjuka ska behandlas individuellt. I andra länder behandlas ofta hela grupper av djur med antibiotika trots att bara några av djuren blivit sjuka. Sverige har genom sitt sätt att arbeta en låg förbrukning av antibiotika och svensk djuruppfödning använder minst antibiotika inom EU.
Tänk på hygien vid matlagning
Bakterien MRSA är ett folkhälsoproblem. Men risken för att smittas
via köttet är mycket liten, som alltid gäller det att ha en bra
livsmedelshygien och handhygien. Var noga med att tvätta händerna innan du lagar
mat och när du hanterat kött.