Bonde på köpet

Allt fler konsumenter vill veta var maten kommer ifrån. LRFs digitala satsning "Våga fråga - få en bonde på köpet"  hjälper konsumenterna. Med hjälp av bland annat en mobilapp kan man snabbt ta reda på om ett livsmedel består av svenska råvaror eller inte.

I satsningen Våga fråga - få en bonde på köpet sätter LRF ett ansikte på den svenska maten och förklarar varför mat från Sveriges bönder är smart, säkert och schysst. Samtidigt kan konsumenterna engagera sig på ett nytt sätt och få kunskap om och tydliga argument för de fördelar som svensk mat har.

Detta är LRF:s första digitala kommunikationssatsning där man istället för att rikta till bönderna (medlemmarna) så använder man bönderna som avsändare.

Satsningen består bland annat av en mobilapp, med vilken du själv kan läsa av i butiken om ett livsmedel är svenskt eller ej.  Du scannar av varans streckkod och appen ger tummen upp eller ned.

Varför välja mat från svenska bönder?

På webbplatsen www.bondepakopet.se kan du bland annat läsa om varför du ska välja mat från svenska bönder och vad som menas med schysst, säker och smart mat. Där finns också kriterierna för vilken mat som får tummen upp och tummen ner, webb-TV-tävlingen Bondekampen med kändisar som tävlar samt Bondetestet, som alla kan göra.

Vill öka kunskapen om svenska råvaror

Appen och webbplatsen är delar i en långsiktig satsning för att öka kunskapen om svenska råvaror. Och konsumenternas intresse för matens ursprung är stort. En ny Novus-undersökning visar att 75 procent av svenskarna tycker att det är mycket eller ganska viktigt att råvaran är svensk och kommer från en svensk bondgård.

Svenska bönder har lång tradition av att erbjuda bra och säker mat. I Sverige har vi höga djurskyddskrav och tuffa miljöregler. Men även om det är vad många konsumenter vill ha och efterfrågar så är konkurrensen från importerad mat tuff. Genom Våga Fråga - få en bonde på köpet får konsumenterna hjälp att ta redan på matens ursprung, så att de kan göra medvetna val i butiken.

Läs mer

Nyheter Blogg Press Filmrum Kötthack Köttpodden