Bondens Butik säljer lokalt kött i ICA Kvantum Luleå

I ICA Kvantum i Luleå har LRF Norrbotten öppnat "Bondens butik" Här säljs enbart lokalproducerat kött av hög kvalitet, till ett högre konsumentpris. Omdömet från konsumenterna är enbart positivt.

 

Efter några veckor med "Bondens Butik" är projektledarna på LRF Norrbotten försiktigt optimistiska. I genomsnitt har 2,5 nötdjur och fem lamm sålts per vecka.
- Vi konkurrerar med ICAs övriga sortiment, och dessutom ryms inte hur mycket kött som helst i deras lager, berättar Håkan Stenmark och Mikael Johansson.

Mikael Johansson är den som är fysiskt på plats på ICA Kvantum i Luleå, där LRF Norrbotten har en yta för sin "Bondens Butik".
- Logistiskt sett har allt löpt bra, och omdömet från konsumenterna är enbart positivt. Sedan är det en balansgång hur vi ska anpassa oss till ICAs övriga sortiment, och vad handlaren själv vill prioritera. Men hittills har allt fungerat mycket bra och det är en otrolig snurr på ICA Kvantum med många kunder, säger Mikael Johansson.

"Bryter mönster"
Än så länge har två nötköttsproducenter och två lammproducenter levererat till "Bondens Butik", och fler står på tur och ansluter sig till konceptet. Det handlar om vid vilken tidpunkt de har slaktmogna djur.

Målsättningen med "Bondens Butik" är att det ska bli mer kvar i plånboken för bonden. LRF Norrbotten har under en längre tid arbetat för att hitta lösningar för att öka vinstmarginalen för köttbönderna. Från början var tanken att starta en fristående butik med charkdisk och personal. Det visade sig att kalkylen inte höll. Då blev det istället lösningen med samarbetet med ICA Kvantum.

- Vi är inne och bryter mönster genom den här modellen, då slakteriet ger Kvantum ett bra inköpspris och ICA Kvantum i sin tur betalar mer till bonden. Bönderna fakturerar ICA Kvantum direkt, säger Håkan Stenmark.

Berättar om mervärden
För att få konsumenterna att acceptera det högre kilopriset gäller det att hålla hög kvalitet på köttet.
- Det är också viktigt att vi är på plats i butiken och berättar för konsumenterna om mervärdena som klimateffekter, öppna landskap och sysselsättning. Vi hör att allt fler tycker det är bra att mer pengar går till bonden direkt, säger Mikael Johansson.

Förhoppningen är att när efterfrågan på detta kött med hög kvalitet ökar så kommer det att verka prisdrivande även på avräkningspriset hos slakterierna.

Nyheter Blogg Press Filmrum Kötthack Köttpodden