Direktsändning om djuretik och djurskydd

Idag direktsänder svt.se "När religion och djurskydd krockar" klockan 15:00. Maria Forshufvud medverkar och chattar med tittarna.

Klockan 15.00 sänds programmet på webben. Medverkande är halalslaktaren Namir Zetali, etikforskaren Fredrik Karlsson och Maria Forshufvud från Svenskt kött. Följ programmet här och chatta med deltagarna. Frågor som kommer att tas upp är hur ska man resonera när religösa rättigheter krockar med djurrätt? Och är det moraliskt försvarbart att äta kött alls?

Bakgrunden är flera inslag i Rapport (12/2 och 13/2) som visar att importerat kött kan komma från djur som slaktats utan föregående bedövning. I Sverige har vi absoluta krav på att djur ska vara bedövade innan slakt. Denna lagstiftning omfattar även så kallade halal-slaktade djur. Inga undantag är tillåtna.

Svenska konsumenter vill göra medvetna val

Svenska konsumenter har starkt förtroende för svenskt kött, bland annat på grund av vårt sätt att föda upp djuren och sträng djurskyddslagstiftning. Konsumenterna frågar efter tydlig vägledning och märkning av svenskt kött för att kunna göra medvetna val. Svenskt kött-märket har här en given roll. Kriterierna för märket är tydliga: Köttet i produkten kommer från djur som är födda, uppfödda, slaktade och styckade i Sverige. Produkten är tillverkad och packad i Sverige.

Läs mer

Nyheter Blogg Press Filmrum Kötthack Köttpodden