Flintasteken består hos Dalsjöfors

Trenderna kommer och går. Men Flintasteken den består. Trots trender mot andra köttdetaljer räknar Dalsjöfors med att återigen sälja mycket flintastek i sommar.

Dalsjöfors är ett företag med anor och driver ett av
Sveriges största slakterier. I 102 år har man inte bara slaktat och styckat
svenskt kött, man har också haft samma ägarfamilj.

Det började med bonden Torsten Larsson som blev styckmästare
Larsson och försåg Boråstrakten med kvalitetskött. När sonen Tore växte upp tog
han över, efter hon kom sönerna Roger och Per-Åke. Nu är det Per-Åkes söner
Peter och Magnus som är involverade i företaget.

Viktigt att leva som man lär

Thomas Kjellin är försäljningschef på Dalsjöfors och arbetar
i på företagets anläggning i slakthusområdet i Göteborg dit det kommer kött från
slakteriet i Dalsjöfors utanför Borås. Han menar att det är extra viktigt nu
att visa att allt som sägs i marknadsföringen stämmer.

– Den frivilliga ursprungsmärkningen Svenskt kött
är viktig och det finns all anledning att förstärka förtroendet för märkningen.
Den oärlige kan fuska med märkning så det är viktigt att vi alla visar att vi
lever som vi lär.

Ska alltid kunna sälja hela djuret

Dalsjöfors är ett slakt- och styckningsföretag som håller på
traditionerna.

– Trender kommer och går, säger Thomas Kjellin. Vi
har ibland lite svårt att förhålla oss till det. Vi ska ju alltid sälja hela
djuret och vi får anpassa priserna efter vad som säljer mer eller mindre för
att jämna ut trenderna något. Exempelvis är priset på karré på sommaren och
vintern helt olika.

Prispressen är enorm och slaktföretagen arbetar med väldigt
små marginaler. Thomas Kjellin tänker därför att de borde bli bättre på att ta
betalt för det som för tillfället är ”inne”.

– Det är knepigt med konsumenterna. Man kan ta
fram hur många undersökningar som helst där folk säger att de skall handla
svenskt och ekologiskt. Men när de kommer till butiken är det priset som avgör
vad de köper.

Dalsjöfors säljer också produkter som kan beredas i nära
anslutning till styckningen. Det handlar om grilldetaljer och rimmat kött. Det
kryddade köttet som man kan lägga direkt på grillen är större än någonsin,
berättar Thomas Kjellin.

– Förra sommaren hade vi rekordförsäljning av grillprodukter.
Vi ser ingenting som talar emot att vi kommer att sälja ännu mer nu i sommar.

Aktuellt

Svenskt Kött på TikTok

Svenskt Kött på TikTok

Nyligen la vi till en kanal bland våra sociala medier och numera finns Svenskt Kött på TikTok.

Hur tillagar man kött?

Hur tillagar man kött?

Måste man torka av köttet? Varför ska man bryna grytbitar och när är bäst att krydda köttet? Här är svaren på de vanligaste frågorna om hur man tillagar kött.

Var kommer maten ifrån?

Var kommer maten ifrån?

Att ha mat på bordet är något vi i Sverige ofta tar för givet. Men var kommer maten ifrån och vilka ansträngningar ligger bakom produktionen?

Rulla till toppen