Gutefåret kan bli Sveriges svar på parmaskinka

Hushållningssällskapet vill ursprungsmärka Gutefåret. Det skulle ge gotländsk lammstek samma exklusiva status som den italienska parmaskinkan eller löjrommen från Kalix, rapporterar radions Gotlandsnytt.

Mat kommer utan tvekan stå i fokus på Gotland i år då ön utnämnts till Årets Matlandethuvudstad 2013 av landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) och hans expertråd.

Hushållningssällskapet har tagit tillfället i akt och föreslår en ursprungsmärkning av öns populära köttdjur – Gutefåret.

– En ursprungsmärkning skulle höja både värdet och attraktionskraften på produkterna. Det är väldigt viktigt hur Sverige som Matlandet internationellt kan visa upp att man har spetsprodukter, säger Hushållningssällskapets Riina Noodapera till radions Gotlandsnytt.

Köttet från gutefår är annorlunda i sin struktur vilket påverkar smaken. En lokal ursprungsmärkning av Gutefåret skulle innebära att det i får en speciell märkning matbutikerna.

En viktig strategi för att främja tillväxten på landsbygden i andra EU-länder har varit att ursprungsmärka (”certifiera”) lokalt producerade livsmedel enligt ett system som utvecklats inom ramen för EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Märkningarna ”Skyddad ursprungsbeteckning” (SUB), ”Skyddad geografisk beteckning”(SGB) och ”Garanterad traditionell specialitet” (GTS) har med framgång använts inom EU för att främja lönsamheten i enskilda landsbygdsföretag.

Medan bland annat Italien har ett par hundra ursprungsmärkta livsmedel, varav Prosciutto di Parma (parmaskinka) och Parmigiano Reggiano (parmesanost) hör till de mest kända, finns i Sverige bara enstaka produkter med skyddat namn. Svecia, Skånsk spettkaka respektive Bruna bönor från Öland är SGB-registrerade; Hushållsost och Falukorv får märkas med GTS medan endast Kalix löjrom hittills fått rätt till SUB-certifiering, dvs den som innebär högst krav, men också starkast skydd.

Nyheter Blogg Press Filmrum Kötthack Köttpodden