Hälsingestintan satsar på mobila slakterier

Hälsingestintan, som vidareförädlar och säljer hängmörat nötkött, satsar nu på mobila slakterier för fullvuxna nötkreatur.
- Det här är nästa steg i den redan världsberömda svenska djuromsorgsmodellen, att ta bort transporter i samband med slakt är ytterligare ett sätt att ta hänsyn till djurens välbefinnande, äger Britt-Marie Stegs, VD och grundare av Hälsingestintan.

Hälsingestintans satsning på mobila slakterier för fullvuxna nötkreatur är det första i hela Europa.

Mobila slakterier har funnits inom rennäringen sedan 60-talet och i Norge finns det för mindre tamboskap, men för fullvuxna nötkreatur är satsningen den första i hela Europa. Det mobila slakteriet består av två ekipage som innehåller dels en dragbil med kontor och omklädning samt ett släp som innehåller själva slakteriet, dels en dragbil med släp med kylförvaring av kött. 

- ­Kvaliteten på köttet ökar, så det är på alla sätt ett vinnande koncept som vi lanserar nu, säger Britt-Marie Stegs, VD och grundare av Hälsingestintan.

Slakteriet kan åka ut till gården där uppfödaren har sina djur och genomföra en så stressfri slakt som möjligt. En veterinär genomför en besiktning av djurens allmäntillstånd innan man fortsätter. Djurens förs till slaktbilen av ordinarie djurskötare. När man gör detta följer man djurens naturliga beteende. 

Målsättningen i slaktprocessen är att ta hand om så mycket som möjligt av djuret. Även avfallet kommer att användas till biogastillverkning.

- Det här är ett mycket välkommet initiativ. Utvecklingen av gårdsnära små slakterier har fullkomligt exploderat de senaste åren vilket visar att människor verkligen vill ha kött från djur som levt ett bra liv och som sluppit långa transporter, sa landsbygdsminister Eskil Erlandsson i samband med en pressträff om satsningen.  

- Svenska bönder och uppfödare är oerhört skickliga och jag välkomnar alla nya idéer som förbättrar lönsamhet och kvalitén i det svenska köttet och som ger oss ännu bättre djurskydd, menar Eskil Erlandsson.

Nyheter Blogg Press Filmrum Kötthack Köttpodden