Höstlammen är här!

Hösten är högsäsong för lamm. På Svenskt Kötts nya kampanjsajt höstlamm.se kan du lära dig allt om lamm, varför just hösten är lammsäsong och inspireras av härliga recept.  
Lamm springer

Höstlamm föds på våren och slaktas under hösten vid ungefär 6 månaders ålder efter avslutad betessäsong. Det här är en traditionella lammuppfödningen i Sverige och majoriteten av alla föds upp på det sättet. I dag föder svenska lammbönder upp djur året om för att kunna möta efterfrågan på färskt lammkött året runt, men det är på hösten som tillgången är allra bäst.

Betar ute så länge gräset växer

I Sverige är får och lamm ute på bete så länge gräset växer. På så sätt hjälper de till att hålla landskapen vackra och öppna. Och det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott. Svenska får gör en stor insats för den biologiska mångfalden, de betar på marker som inte går att odla.

En tredjedel är svenskt

Av det lammkött vi äter i Sverige är bara ungefär en tredjedel svenskt. Resten är importerat från framförallt Irland och Nya Zeeland.

På höstlamm.se kan du läsa mer om den svenska uppfödningen av lamm och där har vi också samlat våra allra bästa lammrecept.

Aktuellt

Svenskt Kött på TikTok

Svenskt Kött på TikTok

Nyligen la vi till en kanal bland våra sociala medier och numera finns Svenskt Kött på TikTok.

Hur tillagar man kött?

Hur tillagar man kött?

Måste man torka av köttet? Varför ska man bryna grytbitar och när är bäst att krydda köttet? Här är svaren på de vanligaste frågorna om hur man tillagar kött.

Var kommer maten ifrån?

Var kommer maten ifrån?

Att ha mat på bordet är något vi i Sverige ofta tar för givet. Men var kommer maten ifrån och vilka ansträngningar ligger bakom produktionen?

Rulla till toppen