Jakobsdals Charkuteri satsar på kvalitet och svensk köttråvara

Vi besöker ett av företagen som använder märket Svenskt kött och får se tillverkning av charkuterier hos familjeföretaget Jakobsdals Charkuteri.

På Jakobsdals Charkuteri på Slakthuset i Göteborg är det rast i fabriken när vi visas runt. Här tillverkas charkuterier som Mor Matildas kokta skinkor, Bror Jakobs rökta
skinkor och Haga-Petters finfina korvar. Allt med en förankring i det lokala, även om produkterna finns att få tag på i hela landet.

– Mor Matildas skinkor handläggs av skinkans innanlår och ytterlår innan den kokas i saltlake och sedan tumlas. Vi får hela butiksskinkor, som vi själva finstyckar. Det som inte blir skinka används som korvråvara. Ingenting går till spillo, berättar Susanne Tinér, som är fabrikschef på Jakobsdals Charkuteri.

Här satsas det på kvalitet och det jobbas hårt på att all köttråvara ska vara svensk. Jakobsdals var tidiga med att börja använda märket Svenskt kött på sina förpackningar. De jobbar mycket med produktutveckling och var bland de första med den så kallade plånboksförpackningen för smörgåspålägg.

– Vår nysatsning lyder: ”Vi ska ge folket en godare upplevelse av svenska
charkuterier.” Vi har ett stort utbud av charkuterier med
svensk karaktär, berättar Gabriella Lysell, marknadschef.

Jakobsdals Charkuteri i Göteborg är ett familjeägt företag som funnits sedan 1936. Idag är det 85 personer anställda, förutom kring jul då extrapersonal kallas in och man är cirka 100 personer. Sedan 2005 är det fem kusiner som är ägare: Maria Skårberg, vd, Magnus Pettersson, försäljningschef, Hans Pettersson, produktutvecklare och Susanne Tinér, fabrikschef, samt Annika Plantoft, säljare.

Aktuellt

Svenskt Kött på TikTok

Svenskt Kött på TikTok

Nyligen la vi till en kanal bland våra sociala medier och numera finns Svenskt Kött på TikTok.

Hur tillagar man kött?

Hur tillagar man kött?

Måste man torka av köttet? Varför ska man bryna grytbitar och när är bäst att krydda köttet? Här är svaren på de vanligaste frågorna om hur man tillagar kött.

Var kommer maten ifrån?

Var kommer maten ifrån?

Att ha mat på bordet är något vi i Sverige ofta tar för givet. Men var kommer maten ifrån och vilka ansträngningar ligger bakom produktionen?

Rulla till toppen