Jakobsdals vill sprida svensk charkkultur till Tyskland

Traditionella svenska charkuterier är på uppgång. Ett tecken på det är att Jakobsdals Charkuteri nu får frågor om pressylta. Nu satsar företaget på att sprida svensk charkkultur till Tyskland.

Mor Matilda, Bror Jakob och Haga Petter. Det är tre varumärken från Jakobsdals Charkuteri  i Göteborg. Mor Matilda är företagets största produkt – kokt skinka. Bror Jakob är rökt skinka och Haga Petter är korv som tillverkas av samma råvara som skinkorna. Alla tre vann Guld på Chark-SM i sina respektive klasser.

Jakobsdals skinka och korv finns att köpa i manuella charkdiskar över hela landet men mest i Västsverige. Det är också där som man äter mest kokt skinka.

- Ju längre norrut du kommer i Sverige desto fler väljer rökt skinka framför kokt, berättar Magnus Pettersson, marknad- och försäljningschef på Jakobsdals.

Haga-Petter var Magnus Petterssons farfar som hade en kött- och charkbutik i Haga i Göteborg. Sönerna Bertil, Lars och Ola var med och tog över Jakobsdals chark 1960 och nu är fem kusiner involverade i firman. En av dem är VD Maria Skårberg.

Jakobsdals använder bara svensk skinka. Magnus Pettersson gillar den frivilliga ursprungsmärkningen Svenskt kött för att den är enkel och tydlig.

- Märket är känt i branschen, men jag skulle vilja att det var mer känt hos kunden.

Magnus Pettersson tycker att marknaden för svensk chark är god.

- Vi har två grundpelare – personliga möten och svenska charkdelikatesser. Och båda delarna ligger nu väl i tiden. Det finns ett rikt arv av svenska delikatesser och det efterfrågas alltmer.  Nu frågar kunderna till exempel efter pressylta. Allt fler butiker öppnar också en manuell charkdisk.

Det enda som skulle kunna grusa utvecklingen nu är om det blir svårare att få tag på svensk köttråvara, menar Magnus Petterson.

- Det handlar förstås i slutändan om vad kunden är beredd att betala.

Men den oron hindrar inte Jakobsdals från att satsa. För nu försöker man ta sig in på den tyska marknaden med Mutter Matildas Kochschinken  och Bruder Jakobs Räucherschinken.  

Nyheter Blogg Press Filmrum Kötthack Köttpodden