Julmaten - välj det goda med omsorg

Här får du smarta tips och råd om julmaten. Julbordet kan bli nyttigare än du tror, säger dietist Anna Ottosson.

Griljerad julskinka med sötstark senap, kryddig julkorv, smaskiga köttbullar, knapriga revbensspjäll. Vi står inför årets största mathögtid och julborden dignar.

Favoriten på julbordet

Julskinkan är den absoluta favoriten på julbordet. Enligt en julundersökning från 2010 (Scan) så regerar skinkan som den absoluta favoriten på julbordet. Därefter köttbullar, inlagd sill, Janssons frestelse och lax. Julskinkan tycks ha en alldeles speciell plats i våra svenska hjärtan.

Topplista över julmatsfavoriter

 1. Julskinka
 2. Köttbullar
 3. Inlagd sill
 4. Janssons frestelse
 5. Lax

Julbordet - nyttigare än du tror

Julhelgerna frestar med mycket god mat, men är också förenat med ångest för många. Adventsfika, glöggmingel, luciakaffe, ett antal julbord och så själva julhelgen som ofta blir en enda lång matfrossa.

Många älskar julmånaden och njuter av maten och traditionerna. Men för andra, som kanske kämpar med vikten kan december vara årets tuffaste månad. Men hur onyttigt är egentligen julmaten?

Vi ringde och frågade dietisten Anna Ottosson som menar att det är dags att släppa ångesten.

- Ett par skivor skinka är inte så farligt för midjemåttet. Ägg är inga konstigheter. Olika kålsorter är supernyttigt. Njut av god mat tillsammans med släkt och vänner, säger Anna Ottosson

Hon tipsar vidare om att allt handlar som oftast om mängden.

- Ta 2-3 dagar då du äter allt du önskar. Prioritera sen resten av tiden och välj det du tycker är allra godast och njut verkligen av det. Lägg in lite extra träning. Passa på under julledigheten och ta långpromenader, åk skidor, skridskor eller pulka, busa runt i snön med barnen, avslutar Anna Ottosson.

Tips på Nyttigheter på julbordet

 • Skinka
 • Köttbullar
 • Lax
 • Ägg
 • Kålsorter
 • Nötter
 • Citrusfrukter

Korv - nya heta trenden

Efter surdegshajpen är det nu hemlagad korv som är den nya husliga göra-själv-grejen. Surdegsbrödet slog ner som en bomb. Nu är det korvstoppning som gäller.

Oavsett om du är matnörd eller köksnovis och känner för att testa så har vi tagit fram ett smarrigt recept: Gammaldags julkorv.

 

Så här väljer du ut en bra julskinka

Titta efter det blå-gula Svenskt kött-märket. Då vet du att det är 100% svenskt, det betyder att grisen har fötts upp enligt svensk djurskyddslag som är världens mest omfattande.

Läs mer om julskinka

Nyheter Blogg Press Filmrum Kötthack Köttpodden