Korvfestival på Nordiska museet

Lördagen den 9 och söndagen den 10 februari blir det Korvfestival på Nordiska museet i Stockholm. Det är ett samarbetet mellan museet och Korvakademien.

Museets stora hall fylls av korvmakare, korvälskare, hantverkskorvar, historiska korvar, lyxkorvar och vardagskorvar, korvredskap och korvböcker och världens starkaste korv att provsmaka för den som vågar. 

Korvmakeri är ett hantverk som kräver stor skicklighet utvecklad känsla för smak och kvalitet, och under festivalen får besökarna träffa en rad företrädare för dagens skickliga och kreativa korvhantverkare.

- Vi vill ge alla korvälskare en riktig högtidsstund. Korven har äntligen fått komma in i finrummet och det ska vi fira ordentligt, säger Christina Möller, preses i Korvakademien och tillika Korvfestivalgeneral. Museets stora hall fylls med utställare som visar upp och säljer sina produkter.

Nordiska museets intendenter lyfter upp korven i ett kulturhistoriskt sammanhang och bjuder på korv gjord efter recept ur Märta Stures hushållsbok från 1739.

Många korvälskare på plats

Svenskt Kött finns på plats och även en hel rad med andra korvälskare för att dela med sig av sin kunskap och passion. 

  • Jan Scherman och Ulf Elfving, båda ledamöter i Korvakademien, leder programmet från scenen
  • Toppkockar tävlar i att laga de godaste korvrätterna
  • Magdalena Ribbing talar om korvetikett
  • Carl Jan Granqvist har fördjupat sig i korvspråket
  • Jens Dolk föreslår passande drycker till korv
  • Kristofer Franzén, en av Sveriges nya korvprofiler, visar hur korven ska stoppas.

Vem blir Årets Korvprofil?    

Korvakademien och Fast Food Magazine har beslutat att utse den första i raden av förhoppningsvis många Korvprofiler. Det kan vara en producent, en opinionsbildare, någon från restaurangvärlden eller en kulturpersonlighet.

Nominera Årets Korvprofil 2013 som koras vid Korvfestivalen på Nordiska Museet. Förslag sändes till: anders.ornevall@mentoronline.seNyheter Blogg Press Filmrum Kötthack Köttpodden