Köttbullens dag på söndag

På söndag, den 23 augusti kan vi fira köttbullens dag. Denna svenskaste av rätt återfinns faktiskt över hela världen och Svenskt kött passar på att att tipsa om några av våra goda recept på köttbullar med olika smakkombinationer.  

Riktigt varifrån köttbullen ursprungligen kommer från vet ingen säkert, men historien visar att redan under medeltiden bjöds köttbullar vid Richard den II:s hov (kring år 1 000) i England och dåtidens kokböcker från Bagdad innehöll smaksatta köttbullsrecept. 

Köttbullen i sig finns i många matkulturer även om vi svenskar gärna vill se den som något typiskt svenskt så är det serveringen med gräddsås och lingon som är det riktigt typiska för Sverige. Smaksättningen och blandningen mellan nöt- och griskött skiljer sig också åt från land till land så vi kan alltid hävda att vår svenska köttbulle är den godaste av alla.

Första gången köttbullen nämns i tryck i Sverige är i Kajsa Wargs kokbok från 1754 men den började inte ätas bland vanligt folk förrän i mitten av 1800-talet då köttkvarnen och vedspisen blev vanliga och underlättade arbetet. Innan dess var köttbullen egentligen en frikadell, en kokt bulle.

Här har vi samlat inte mindre än 11 olika recept på köttbullar med smaker från runt om i världen:

Aktuellt

Hur mycket kött äter vi? Förhållanden mellan konsumtion och kostråd 2023

Hur mycket kött äter vi?

Jordbruksverkets statistik visar hur mycket kött vi äter i Sverige och hur nära vi ligger kostråden för vår konsumtion 2023.

Svenskt Kött på TikTok

Svenskt Kött på TikTok

Nyligen la vi till en kanal bland våra sociala medier och numera finns Svenskt Kött på TikTok.

Rulla till toppen