Mälarchark satsar svenskt och ekologiskt

Mälarchark är Eskilstunaföretaget som specialiserat sig på varmrökt blandad chark. Att köttet till 100 procent är svenskt är ingen slump. Vd Marie Pettersson känner omsorg för djuren och värnar det svenska kulturlandskapet.

Mälarchark har fått många priser de senaste åren för sina goda korvar. 2010 blev företaget svenska mästare med sina ekologiska chorizo.

För Mälarchark har ingenting förändrats i och med Svensk kött-märkningen. Företaget har alltid jobbat med svenskt kött. Men Marie Pettersson uppskattar att det nu blivit tydligt för såväl handel som konsument.

- För mig är det viktigt att använda svenskt kött. Men vi har också ett stort ekologiskt sortiment. Jag vill ha en god omsorg om djuren och jag litar på de svenska bönderna. Jag vill också bevara det svenska öppna landskapet som mitt hjärta slår lite extra för.

Mälarchark har fokuserat på ett smalt sortiment med enbart varmrökt korv.

- Vi har ett ekologiskt premiumsortiment med bra korv. Vad som säljer bäst varierar. Falukorv är ibland mindre populärt men kommer alltid tillbaka. Vår chorizo, som är en köttig grovmalen, försvenskad variant av den spanska korven är mycket uppskattad.

Till våren lanserar Mälarchark en ekologisk stark pepperoni som enbart är gjord på nötkött. Mälarchark säljer också korvar under namnet Tastetuna där de lanserar olika smaker löpande.

Marie Pettersson tröttnar aldrig på falukorv. Men när hon besöker Mälarcharks egen korvkiosk i Eskilstuna blir det ofta en ostkorv gjord på Västerbottensost, eller en Mälargrillare med ingefära och koriander.

Mälarchark har 10 anställda och omsätter 16 miljoner kronor.

Nyheter Blogg Press Filmrum Kötthack Köttpodden