Land
Lantbruks 50-lista visar vilka som under året gjort störst avtryck inom de
gröna näringarna. Avtrycken kan vara såväl uppfriskande som upprörande. En del
har verkat i det tysta. Andra har slagit till med full kraft.
Störst
avtryck under året gjorde Bo Algers , professor i husdjurshygien vid SLU
i Skara. I en rad debattartiklar förebrådde Bo Algers handeln för importen av
kött som producerats under förhållanden som är olagliga i EU. Därmed, menade Bo
Algers, var de ansvariga för att långsamt kväva den svenska köttproduktionen.
Maria
Forshufvud placerar sig på åttonde plats med motiveringen:
VD
för branschorganisationen Svenskt kött som efter enträget arbete lyckades få
rejält genomslag för märkningen ”Svenskt kött” i butikshyllorna. Därmed
blev det lättare för konsumenter att välja svenskt även i charkdisken.
Andra personer med anknytning till svenskt kött är
- Plats 4: Karin Andersson , köttproducent i Vrena
- Plats 9: Elin Ringborg och Madeleine Granat , grisskötare
- Plats 13: Britt-Marie Stegs , VD för Hälsingestintan
- Plats 24: Mattias Espert , vice ordförande i Grisföretagarna
- Plats 42: Åsa och Thomas Orrenius , köttproducenter i Ödeshög
- Plats 48: Göran Persson , köttproducent i Stjärnhov
- Plats 50: Mats och Cecilia Olsson , grisproducenter i Ljungbyholm
Många
andra på listan har även de koppling till den debatt om svenskt kött som har
varit under året, till exempel Europaparlamentarikern Fredrik Federley.