Många köttprofiler på prestigefull lista

Idag presenterar tidningen Land Lantbruk sin 50-lista. Flera av dem som i år tagit sig in på listan har koppling till svensk köttproduktion. Svenskt kötts vd Maria Forshufvud hamnar på en hedrande åttonde-plats.

Land Lantbruks 50-lista visar vilka som under året gjort störst avtryck inom de gröna näringarna. Avtrycken kan vara såväl uppfriskande som upprörande. En del har verkat i det tysta. Andra har slagit till med full kraft. 

Störst avtryck under året gjorde Bo Algers, professor i husdjurshygien vid SLU i Skara. I en rad debattartiklar förebrådde Bo Algers handeln för importen av kött som producerats under förhållanden som är olagliga i EU. Därmed, menade Bo Algers, var de ansvariga för att långsamt kväva den svenska köttproduktionen.

Maria Forshufvud placerar sig på åttonde plats med motiveringen:

VD för branschorganisationen Svenskt kött som efter enträget arbete lyckades få rejält genomslag för märkningen ”Svenskt kött" i butikshyllorna. Därmed blev det lättare för konsumenter att välja svenskt även i charkdisken.

Andra personer med anknytning till svenskt kött är

  • Plats 4: Karin Andersson, köttproducent i Vrena
  • Plats 9: Elin Ringborg och Madeleine Granat, grisskötare
  • Plats 13:Britt-Marie Stegs, VD för Hälsingestintan
  • Plats 24: Mattias Espert, vice ordförande i Grisföretagarna
  • Plats 42: Åsa och Thomas Orrenius, köttproducenter i Ödeshög
  • Plats 48: Göran Persson, köttproducent i Stjärnhov
  • Plats 50: Mats och Cecilia Olsson, grisproducenter i Ljungbyholm

Många andra på listan har även de koppling till den debatt om svenskt kött som har varit under året, till exempel Europaparlamentarikern Fredrik Federley.

Nyheter Blogg Press Filmrum Kötthack Köttpodden