Nu syns svenskmärket i butikerna

Allt fler tillverkare av charkuterier använder nu svenskmärket på sina förpackningar. Det börjar nu dyka upp mer och mer i landets butiksdiskar. Men vad betyder det?

Jo, märkningen är en frivillig förtroendemärkning av köttets ursprung.

Kriterierna för att få använda märket är att 100 procent av all köttråvara i produkten är från gris, nöt, och/eller får och lamm som är fött, uppfött, slaktat och styckat i Sverige. Hela produkten ska också vara tillverkad och för­packad i Sverige. Sverige har en sträng livsmedelslag som tillsammans med marknadsföringslagen ger ett bra skydd för konsumenterna.

Det är Svenskt Kött som har infört märkningen tillsammans med LRF, Scan och handelskedjorna ICA, Coop, Axfood och Bergendahls. Syftet är att underlätta för svenska konsumenter att välja svenska charkuterier i butik och därmed vända den negativa trenden för svenska djurbönder.

Mer information

Nyheter Blogg Press Filmrum Kalender Kötthack Köttpodden Go Flexitarian