Ny lag om ursprungsmärkning av kött inom EU

Från 1 april 2015 måste kött från gris, får, get och fågel märkas med vilket land djuret är uppfött och slaktat i. Däremot måste det inte stå i vilket land djuret föddes.

På kött från gris, får, get och fågel måste det framgå var djuret är uppfött och slaktat. Men det finns inget krav att ange i vilket land djuret föddes. På nötkött däremot måste det stå i vilket land djuret föddes. Reglerna för ursprungsmärkning av nötkött skiljer sig alltså från reglerna för gris, får, get och fågel.

- De nya reglerna för obligatorisk ursprungsmärkning gör den frivilliga ursprungsmärkningen Svenskt kött viktig för alla konsumenter som verkligen vill veta djurets hela ursprung, säger Maria Forshufvud, vd Svenskt kött.

Märket Svenskt kött står för att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige. Produkten är också tillverkad och förpackad i Sverige.

- Var djuret är fött är lika angelägen information som var det är uppfött och slaktat, menar Maria Forshufvud.

De nya reglerna gäller inte för färdigmat eller charkuterier

De obligatoriska reglerna gäller för färskt, kylt eller fryst kött men inte för bearbetade produkter som exempelvis korv eller rökt kött. Där kan företag istället använda märket Svenskt kött som en vägledning för konsumenter som vill ha svenskt kött.

Vilket land som ska anges som uppfödningsland beror på djurets ålder vid slakt, vikt och längden på uppfödningsperioden.

Om köttet märkts med ”ursprung Sverige” eller ”Svenskt kött” innebär det, precis som för nötkött, att djuret måste ha levt hela sitt liv och slaktats i Sverige. Märkning med en svensk flagga betyder samma sak.

De nya reglerna om ursprungsmärkning på kött ingår i det stora paket av regler för märkning och information till konsumenter som införs i hela EU under 2011-2016.

Nyheter Blogg Press Filmrum Kötthack Köttpodden