Scan satsar på att profilera köttråvaran

I alla Scans produkter finns enbart svensk köttråvara. Med den senaste re-designen på charkuterisortimentet lyfter Scan fram det svenska ännu mer.

- Våra konsumenter vill ha det rena och enkla, menar försäljningsdirektör Petra Blomberg.

Scan är ett av Sveriges mest kända varumärken inom mat. I undersökningar visar det sig också att Scan kopplas ihop med svenska råvaror mer än andra företag i samma bransch.

Hoppas ursprung ska bli viktigare

-  Med egna kontrakterade gårdar, egen produktion och distribution kan vi erbjuda konsumenterna en säker kedja från jord till bord, säger Petra Blomberg som är försäljningsdirektör. Vi hoppas såklart att svenskt ursprung ska bli viktigare för konsumenterna.

Petra Blomberg säger att hon hoppas, för hon vet inte om skandalerna med häst som sålts som nötkött kommer att påverka konsumenternas köpbeteende i framtiden. Det är för tidigt att dra några slutsatser kring detta då svenska konsumenter fått vänja sig vid ”larm och skandaler”.

- Konsumenterna är luttrade över skandaler i medierna och det är inte alls säkert att de påverkas särskilt mycket. Men vi hoppas väl ändå på att några fler ska köpa svenskt och leta efter symbolen Svenskt kött.

- Det betyder förstås inte att vi jublar på något sätt bara för att vi har koll på vår värdekedja. Det som hänt är bara beklagligt och tråkigt. På sikt kan man ändå hoppas på att det hela leder till en sundare konkurrens där människor inser att vi har högre priser eftersom vi har världens striktaste djurhållning i Sverige. Och att bra djurhållning är värt att betala för.

Viktigt att äta varierat

Petra Blomberg berättar att Scan har daglig dialog med kunderna. Både Ica och Coop har alldeles nyligen besökt några av Scans gårdar och känner tillit till Scans produkter. Hon tycker också att det är viktigt att ge konsumenterna råd.

-  Vi rekommenderar alltid att man ska äta varierat. Att ha köttfria dagar är fullt naturligt, det har jag också eftersom jag älskar fisk, men när du väljer kött tycker jag det ska göras medvetet och med omsorg. Genom att välja rätt kött värnar du vårt klimat, vår unika djuromsorg, du bevarar våra öppna landskap men du ser också till att vi har en levande landsbyggd.  

Trots sin storlek påverkas även Scan av trenden med närodlat. På den trenden har man svarat med sin Rapsgris - en gris som får rapsolja i sin kost. Detta ger en bättre fettsammansättning på köttet och konsumenten får en bättre produkt. Rapsgrisgårdarna ligger i Skaraborgstrakten. 

Lyfter fram traditionella produkter

Efterfrågan på ett högre köttinnehåll i korv är en trend som kom för något år sedan och Scan tog redan förra året fram en kryddig korv med 90-procent kött i.

- Konsumenterna vill ha ”renare” produkter. Det ska inte vara så tillkrånglat, säger Petra Blomberg. Även om den frysta färdigmaten inte har backat märker vi att konsumenterna vill ha färre ingredienser – som köttbullar som bara innehåller kött, potatis och lök. Men trender är just trender och inte det är inte hela befolkningen som bryr sig om närodlat eller högre kötthalt.

Scan vill lyfta fram de traditionella produkterna som falukorv och köttbullar. Mamma Scans köttbullar har sålts sedan 70-talet och receptet har aldrig ändrats. Men nu har Scan även tagit fram gårdsköttbullar som smakar mer hemlagat. De konkurrerar inte med Mamma Scan utan uppskattas av de köttbulleälskare som aldrig fallit för Mamma Scan.

Succé för rapsgris

Scan satsar också på att profilera köttråvaran. Rapsgrisen har blivit en succé och nu kommer charkuterier gjorda på rapsgris. Samtidigt satsar Scan nu på ett ”omsorgsfullt utvalt”-sortiment som är det allra bästa nötköttet från utvalda köttrasdjur. Mörheten i köttet säkerställs både genom en speciell hängmörning där köttet i bakdelen sträcks ut i kombination med vakuummörning i 7-14 dygn och en speciell förpackning som fortsätter möra köttet hela vägen hem till konsumenten, förklarar Petra.

 Nyheter Blogg Press Filmrum Kötthack Köttpodden