Skinkan favorit på julbordet

Julskinkan är ohotad etta bland svenskarnas favoriter på julbordet, men nya trender är nischprodukter som laktosfritt och glutenfritt. Allt enligt Livsmedelsföretagens undersökning Årets Julbord 2013, som avspeglar mattrender och nyheter inför jul.

Livsmedelsföretagens julbord fanns två premiumjulskinkor, från svensk rapsgris samt guldgris.

- De lite dyrare premiumprodukterna kommer starkt. Det gäller alltifrån julskinkan till glöggen och julmusten, säger Livsmedelsföretagens VD Marie Söderqvist.

Julskinkan toppar listan

Och skinkan är fortfarande ohotad etta i julmatsligan. Var tredje svensk (35 procent) håller julskinkan som sin absoluta favorit, följt av av Jansson (12 procent) och sill (10 procent), visar en undersökning som Demoskop gjort på Livsmedelsföretagens uppdrag.

Drygt åtta av tio uppger att det blir hemlagad, inte färdigköpt, jansson och köttbullar på julbordet. För risgrynsgröt och sillen är det ungefär fifty-fifty mellan hemlagat och färdigköpt. Däremot är det färre (20 procent) som gravar själv eller förväntar sig att få hemgravad lax på julbordet. Här sticker norrlänningarna dock ut med över 50 procent som käkar hemgravat på jul.

Mer nischade matvanor

- Våra matvanor blir allt mer nischade. Allt fler äter laktosfritt eller glutenfritt och många följer olika dieter, även om en hel del skippar dessa inför jul. Det blir ganska många varianter på rätter om man ska ha ett julbord för alla. Men utbudet växer i rasande takt, säger Marie Söderqvist.

Demoskops undersökning bygger på 1 141 intervjuer 18 – 21 november 2013. Internetpanel, telefonrekryterad baserat på ett slumpmässigt urval. Resultatet har vägts med avseende på parti, kön och ålder.Nyheter Blogg Press Filmrum Kötthack Köttpodden