Skinkan - julbordets juvel

För att julen ska bli så där skimrande och god finns det en del knep och tips när du ska köpa och laga julskinka, här är de samlade. Lycka till!

Kanske är julskinkan årets viktigaste matinköp. Vilken julskinka du ska välja beror förstås på tycke och smak samt hur mycket tid du vill lägga på att tillaga den. Lär dig mer om de bästa knepen här.

Julskinkor att välja på i butiken

  • Färsk rå skinka med eller utan ben som manrimmar själv. Färsk rå skinka måste beställas hos en välsorterad kötthandlare
  • Färdig rimmad skinka med svål. Fryst eller färsk, avlång eller rund, enbart rimmad eller dessutom lättrökt. Den lättrökta säljs mest i södra Sverige.
  • Eller färdigkokt rimmad och lättrökt färdigkokt julskinka utan svål. Den är framför allt benfri. För denna skinka återstår endast griljeringen att göra själv.
  • Det finns ekologisk skinka och kravmärkt skinka.
  • Man kan dessutom köpa färdiggriljerad skivad skinka i paket eller över disk.
  • Vildsvinsskinka är ytterligare en variant.

Liten eller stor skinka

För ett litet hushåll är det bättre att köpa två små skinkor, eller dela en stor och frysa in halva. När julskinkan åker ut och in ur kylskåpet några gånger minskas hållbarheten. Därför tillsätts nitrit i saltlaken. Griljerad skinka håller sig 1 vecka i kylskåpet vid högst + 8 grader C. Men om skinkan står långa stunder i rumstemperatur förkortas hållbarheten.

Beräkna 75-100 g julskinka per portion om den är huvudrätt, och 25 g om den är pålägg.

Koka eller ugnssteka?

Kokning går snabbast och gör skinkan mindre salt. En stor kastrull behövs för detta. Kokar man skinkan blir det mycket spad som kan användas till dopp i grytan, kål, soppa eller koka julkorv i.

Ugnsbakning gör skinkan saftig och det blir minimalt svinn. Vid 125 grader blir det lägst svinn av vätska och ger saftigast skinka. Har man bråttom kan man vira in skinkan i aluminiumfolie och steka den i 175 grader. Ugnsbakad skinka ger lite, men koncentrerat skinkspad som man späder med vatten. Lågtemperaturstekning av skinkan i 80 grader förekommer också, men tillagningstiden blir då längre. Har man ångfunktion i sin ugn är det läge att använda den till julskinkan eftersom det ger extra saftig skinka med lite svinn.

Rimma skinkan själv

Om man rimmar julskinkan själv får man vara beredd på att slutresultatet inte blir som den skinka man köper färdigrimmat. Det är omöjligt för oss vanliga konsumenter att få in saltlaken i musklerna på samma sätt som fabrikanterna som injicerar skinkan med saltlaken.

Termometern är viktigast av allt!

Djupfryst skinka bör tinas helt innan den tillagas. Termometern ska sättas in med spetsen i mitten av skinkan. Innertemperaturen är hela hemligheten med en lyckad skinka. Det är viktigt att ha en bra termometer. Det finns digitala och trådlösa som är bra, de enkla termometrarna med en spritförsedd glasstapel kan ha dålig tillförlitlighet.

Skinkan är färdigtillagad när termometern visar 70 grader och är då mycket saftig. Traditionellt brukar dock julskinkan vara ordentligt tillagad, till 72 grader som är den optimala innertemperaturen. Lägre innertemperaturer i skinkan ger kortare hållbarhet och skinkan har inte den traditionella julskinke-konsistensen.

Dra genast ut termometern när skinkan är klar för att hålet som den efterlämnar ska dras ihop. Svålen tar man lättast bort när skinkan är ljummen.

Griljering

Innan man griljerar kan man själv skära till fettkappans tjocklek. Pensla griljering runt om skinkan ända ner till fatet eftersom det faktiskt syns ganska väl var man slutat. Man kan gärna tillsätta kryddor till den traditionella griljeringen som t.ex ingefära, kryddpeppar och kryddnejlika.

Knorren på skinkan

När man ska skära upp skinkan behövs en rejäl skinkpinne eller gaffel att ta spjärn med för att inte förstöra griljeringen. Skinkpinnen är dessutom som fjädern i hatten. Den ger skinkan sin status som julbordets härskare och mest populära rätt.

Recept

Nyheter Blogg Press Filmrum Kötthack Köttpodden