Slaktarkorv görs på hela grisen

Slaktarkorv är inte bara svenskmärkt. Slaktarkorven är svensk på alla vis, förutom kryddorna. Men främst är Slaktarkorv gjord på hela grisen.

Per Karlsson är köttbonden från Halland som tröttnade på att få dåligt betalt för sitt kött och började göra korv av alla styckdetaljerna av grisen - från sidfläsk och karré till skinka och filé. Sedan i september har Boarps Gård AB sålt sin Slaktarkorv, som har gjort succé direkt. Det är en korv med en något ovanlig innehållsförteckning:

”Korven innehåller 82 procent kött varav 100 procent är handstyckat svenskt griskött. Allt som finns i Slaktarkorven (kryddor undantaget) är tillverkat i Sverige av svensk arbetskraft med kollektivavtal. Arbetsgivaravgifter, skatter mm är betalt till förmån för den svenska välfärden. Jobb i Sverige skapar välstånd i Sverige.”

Åsa och Per Karlsson är grisföretagare sedan 2001, de driver Boarps Gård AB tillsammans. De har varit framgångsrika och utsågs 2008 till årets grisföretagare. Men Per Karlsson började ändå tycka att marknaden var hopplös. Ständiga klagomål och alltid några detaljer som var svårsålda. Så han bestämde sig för att göra korv på hela grisen för att bara ha en enda förpackning att sälja. Han vill vända sig till alla kunder, inte bara till dem som kan betala mer för dyrare detaljer. Samtidigt som man ska ta fram billigare produkter till dem som inte vill betala lika mycket. Det handlar helt enkelt om en kvalitetskorv som passar de flestas plånböcker.

Än så länge finns Slaktarkorven i tre versioner – Original filékorv, Örtkryddad filékorv och Grov filékorv. Den sistnämnda korven innehåller 99 procent kött och är smaksatt med vitlök. Inga allergener används och minimalt med potatismjöl.

Men snart kommer Slaktarkorv att finnas även som prinskorv och ölkorv. Korvarna finns att köpa i Södra Sverige och hos Ica-handlare i Stockholm och sprider sig, målsättningen är att Slaktarkorv ska gå att köpa i hela Sverige. Slaktarkorv är en produkt i prissegmentet avsedd för ”de många människorna” det är alltså ingen dyr sällanköpsvara, utan vardagsmat.

Korvarna är fortfarande en mindre del av verksamheten där 10 personer är sysselsatta. Men korvverksamheten, där tillverkningen sker tillsammans med  Hemgården i Värmland och JM:s Chark i Halland,  växer. Slaktarkorven har till och med börjat säljas i Danmark…

Nyheter Blogg Press Filmrum Kötthack Köttpodden