– Kunskapsbanken är efterlängtad av dem som arbetar inom
matsektorn och besöksnäringen. Den ska inspirera till att upptäcka vårt mat-
och smakarv och att vilja utveckla unika regionala produkter. Med den här
samlade kunskapen blir det enklare att komponera fler regionspecifika
måltidsupplevelser och att arbeta systematiskt med produktutveckling, säger
Anna Hegethorn, projektledare på Jordbruksverket.
Smaka Sverige inspirerar med filmer och smaktester
Webbplatsen Smaka Sverige innehåller:
- Information om utvalda, regionspecifika
matprodukter med potential att certifieras enligt Skyddad ursprungsbeteckning
(SUB) eller Skyddad geografisk beteckning (SGB) - Kortfilmer om produkternas potential och om
mervärdet med skyddad ursprungsbeteckning - Handbok för producenter och regioner som vill
arbeta med skyddad ursprungsbeteckning av unika produkter - Information om lantraser och traditionella
grödor - Smaktester, beskrivningar och sortlistor
- Handledning till egna smaktester för producenter
och förädlare - Kunskapssammanställningar om bland annat
gastronomi, mathistoria och besöksnäringsutveckling - Kontaktuppgifter till nätverk och organisationer
som driver utveckling av regional mat